Wil je eropuit in de natuur? Garrigue of wijngaarden, meer of zee: kies jouw uitwaaiplekje voor een wandeling rond Agde. Wandel langs de kust of verken het binnenland en ontdek de mooiste uitzichten van de streek! Deze vier wandeltips tussen natuur en cultuur zijn ideaal om even lekker uit te waaien.

1 – Wandelen langs de zee

Proef de sfeer in de unieke omgeving van de basaltkust bij Cap d’Agde.

Laat je verrassen door het zwarte zandstrand Grande Conque, waar de vulkanische rotsen in het helderblauwe water van de Middellandse Zee duiken.

Klaar voor een foto? Dankzij het fantastische 360°-uitzicht van de strandboulevard ontdek je al de rijkdommen van dit kustgebied in het beschermde Natura 2000 zeereservaat dat hier ligt. Een adembenemende ervaring!

Je ziet hier de Middellandse Zee, Sète, het Fort van Brescou, de haven van Cap d’Agde, de Pyreneeën en het achterland met de Monts de l’Espinouse. Genoeg om compleet bij weg te dromen dus!

Trek je sportschoenen maar aan!

 • Soort uitstapje: wandeltocht
 • Duur van de wandeltocht: 2 uur
 • Aantal kilometers: 7,2 km
 • Niveau: Gemakkelijk
 • Vertrekpunt: plein van het congrescentrum, bij het VVV van Cap d’Agde Méditerranée.

2 – Een wijntour maken

Twijfel je tussen natuur en wijnkunde? Tussen de wijngaarden van de Languedoc maak je in Pomérols zo de overstap van gras naar glas. Volg vanuit de Costières het spoor van de wijn naar de bron, en begin met een proeverij van Beauvignac wijnen. Stap binnen bij een wijncoöperatie. Laat je rondleiden door een van de vriendelijke wijnboeren uit de streek, bezoek de wijnhuizen en proef de heerlijke wijnen. Pays d’Oc, Côtes de Thau, Picpoul du Pinet… In dit zonovergoten landschap tussen garrigue en zee loopt het over van wijnnamen.

Na de proeverij wandel je in de schaduw van amandelbomen heerlijk verder. Je loopt er tussen wijnstokken met viognier, syrah, cabernet en andere bekende druivensoorten uit het wijngebied van Pomérol. Het pad leidt je vervolgens naar de rand van het dorp. Na een korte klim kom je dan bij een schitterend plekje, van waaruit je profiteert van een adembenemend uitzicht over het meer van Thau en de hele kust.

Trek je sportschoenen maar aan!

 • Soort uitstapje: wandeltocht
 • Duur van de wandeltocht: 2 uur
 • Aantal kilometers: 7,3 km
 • Niveau: Gemakkelijk
 • Vertrekpunt: Cave Coopérative Beauvignac Pomérols, 68 Avenue de Florensac, 34810 Pomérols

3 – Volg de sporen van het verleden

Voordat er wandelaars en bezoekers liepen, werden de paden van de Languedoc gebruikt door handelaren en Romeinse soldaten. Ver weg van de asfaltwegen en bewegwijzerde paden, liepen de keizerlijke routes dwars door de garrigue. Volg de sporen van dit rijke verleden via het parcours van de voormalige Via Domitia

Je hoeft echt geen Romeinse toga, sandalen of schild te hebben, trek gewoon wat goede wandelschoenen aan. Pak deze Romeinse route vanuit het dorpje Pinet. Terwijl je tussen de wijngaarden en dennenbomen loopt, komen de resten van deze Romeinse weg tevoorschijn. Sluit je ogen en waan je op deze drukke weg, vol reizigers uit alle uithoeken van het keizerrijk. Langs het hele parcours staan informatiebordjes over de geschiedenis van de route. Een prachtige gezinswandeling vol natuur en cultuur!

Trek je sportschoenen maar aan!

 • Soort uitstapje: wandeltocht
 • Duur van de wandeltocht: 2 uur
 • Aantal kilometers: 6 km
 • Niveau: Gemakkelijk
 • Vertrekpunt: Loop in Pinet naar de wijncoöperatie l’Ormarine en volg voor 2,5 km de borden “Via Domitia” tot aan de parkeerplaats, het vertrekpunt van deze wandeling.

4 – Het garrigue landschap verkennen

Wil je niet alleen uitwaaien maar ook de typische natuurgeuren van de streek opsnuiven? Neem dan een kijkje in Castelnau-de-Guers. Tijm, rozemarijn, zonneroosjes, heidestruiken, olijfbomen, wijngaarden, bossen: een heerlijke wandeling door de heuvels! Het pad tot aan de kluizenarij en de kapel loopt hier van garrigue over in kalksteen.

De kluizenarij staat op een heuvel die uitsteekt boven de alluviale vlakte van de Hérault. Het landschap wordt gekenmerkt door een lange geologische geschiedenis van vulkanen, erosie en talloze overstromingen. De rode tinten van het gebied steken af tegen de blauwe lucht en de groene natuur. Je wilt spontaan je Instagram vol zetten met plaatjes van dit kleurrijke uitzicht. Het hoogtepunt is wel de “étendoir des fées”: een enorme vlakte van bijzondere rotsbulten in allerlei kleuren: wit, rood, oranje… Door erosie zijn hier een soort bekkens ontstaan, die vollopen wanneer het regent. Volgens de legende komen hier feeën hun was doen waarbij ze de rotsen gebruiken als “wasrek”. Of je dat verhaal nu wel of niet gelooft, na een onweersbui lijkt het landschap bij de avondzon te schitteren als een diamant. En dat is een schouwspel dat wél echt bestaat!

Trek je sportschoenen maar aan!

 • Soort uitstapje: wandeltocht
 • Duur van de wandeltocht: 3 uur
 • Aantal kilometers: 10 km
 • Niveau: Gemakkelijk
 • Vertrekpunt: parkeren bij de begraafplaats van Castelnau-de-Guers en vanuit de kerk de pijlen volgen.

Crédit photos : Adobe Stock – Office de Tourisme
REPRODUCTION DES PHOTOS INTERDITE