Vertrekpunt voor een cruise

Vanuit de haven kunt u langs de rivier de Hérault of over het kanaal op avontuur met een gehuurde péniche of een motorboot die u zelf kunt besturen. Een prima mogelijkheid voor een vreedzame en rustige vakantie voor het hele gezin.
Als u zich liever laat varen, klim dan aan boord van een georganiseerde rondvaarttocht die u naar het Étang de Thau of Béziers brengt. Tijdens de tocht zult u in alle rust de groene, rustgevende landschappen van de Hérault kunnen bewonderen… terwijl u ondertussen geniet van een gezellige maaltijd met mediterrane ingrediënten.

Varen op het Canal du Midi

Varen op het Canal du Midi blijkt verrassend eenvoudig te zijn. Aangezien de snelheid maximaal 6-8km/h is om de natuurlijke oevers te sparen, is geen vaarbewijs nodig. Als u een boot huurt zal de verhuurder u laten zien hoe u deze moet besturen en u de basisprincipes van het varen uitleggen,  zoals aanmeren en het passeren van sluizen.
Bij alle havenkantoren, gemeentehuizen en toeristenbureaus langs het traject tussen Marseillan en Toulouse is een vaarkaart beschikbaar.
De vaartijden zijn vrij, maar worden beperkt door de openingstijden van de sluizen, die dagelijks worden van eind maart tot begin november worden geschut behalve op 1 mei en 1 november. Inlichtingen bij Voies Navigables de France.

Portiragnes – Le Canal du Midi ©Henri COMTE

De ronde sluis: een technisch en architectonisch hoogstandje

De sluis van Agde is de enige ronde sluis van het Canal du Midi. De sluis, in 1676 gebouwd met lavasteen, verbindt drie waterniveaus en maakt het boten mogelijk rond te draaien om één van de drie uitgangen te nemen: Béziers (in de richting van Toulouse), Etang de Thau (via de Hérault) of het centrum van Agde (via de Canalet).

©Natacha DURRIEU

Per fiets of te voet langs de oevers van het Canal du Midi

Als u liever aan wal blijft is het goed te weten dat u via de oevers ook tochten te voet of per fiet langs het Canal du Midi kunt maken. Het jaagpad, een rustig en schaduwrijk pad zowel stroomopwaarts als stroomafwaarts van de haven van Agde, is zeer geschikt voor een uitstapje in de schaduw van de platanen en de cipressen. Onderweg zult u vissers tegenkomen of families met hun picknickmanden en ook een paar mooie dorpjes en bruggen: een uitgelezen mogelijkheid voor een stop of een fietstochtje om producten uit de streek producten uit te streek te proeven.

©Henri COMTE

Wist u dat…

  • om het 240km lange Canal du Midi te graven 7 miljoen kubieke meter aarde en rots zijn verplaatst?
  • er 12.000 arbeiders hebben meegewerkt aan de aanleg van het kanaal?
  • de ontvanger van de zoutbelastingen, Pierre-Paul Riquet, die zijn leven en fortuin heeft gewijd aan de aanleg van het kanaal, de officiële opening niet kon bijwonen, omdat hij enkele maanden eerder in 1680 was overleden?