Montagnac

Koninklijke stad, stad van de jaarmarkten

Midden tussen de wijngaarden straalt het historisch centrum van Montagnac, dankzij de mooie woningen die uit de tijd zijn dat hier een bloeiende commerciële activiteit was.

Een handelsstad

Montagnac, eindigend op AC (acum in het Latijns), zou erop kunnen wijzen dat er een Gallo-Romeins domein op de plek van de kerk was.

Vanaf de middeleeuwen kreeg de stad muren, grachten, vijf verdedigingspoorten en de versterkte kerk Saint-André (13e en 15e eeuw), met een klokkentoren van 54,50 m hoog die met 40 groteske beelden is versierd.

In de schaduwrijke straten van het historisch centrum van Montagnac getuigen de oude woningen van een welvarende economische activiteit.

In de 13e eeuw koopt Saint-Louis de stad en Montagnac wordt in 1234 een koninklijke stad; dankzij de koninklijke privileges ontwikkelen zich markten die geld naar de stad brengen.

Deze bloeiende markten, zoals die van Pézenas, bevorderen vanaf de 14e eeuw de ontwikkeling van een opvallende architectuur.

Wandel door de karakteristieke straatjes en ontdek de prachtige herenhuizen met hun majestueuze poorten. Ze zijn uitgerust met “lojas”, oude winkeltjes of magazijnen, die de Franse en buitenlandse handelaren gebruikten om hun lakens, wijn en wol te verkopen…

Montagnac heeft aan deze handelstraditie een grote markt overgehouden, waar iedere vrijdagochtend alle streekproducten te vinden zijn. Bezoek deze markt om de mediterrane sfeer te proeven die onder de eeuwenoude platanen van de esplanade hangt.

Verder lezen

Een sterke wijn-invloed

Montagnac, een belangrijk protestants centrum, wordt door de godsdienstoorlogen gemarkeerd. De welvarende markten worden steeds minder populair. In de 19e eeuw is het de wijngaard die de rijkdom van Montagnac maakt, dit duurt tot de crisis van 1907.

Steek de esplanade over en stap l’Espace De Vins en Découvertes binnen, het vertrekpunt voor een rondleiding door 26 eeuwen geschiedenis rond het thema van de wijngaard en wijn.

Er zijn nog veel huizen van wijnboeren te zien in de buitenwijken van Montagnac, wandel hier rond om het detail van een huis versierd met wijnstokken en monumentale poorten te bewonderen, waar prachtige stadsdomeinen achter liggen.

Zin om wijnen te ontdekken en te proeven? De honderd jaar oude coöperatieve wijnkelder “Les Vignobles de Montagnac” verwelkomt u voor een proeverij of ga naar de domeinen, om de wijnboeren te ontmoeten.

Zoom op

Zoom op de kunst- en natuurstreek

Het oenotoeristische pad van “Terroir d’Art et de Nature” is in 2017 uitgeroepen tot “beste wandelpad van de Hérault”. Doe uw sneakers aan voor de 16 km lange tocht en ontdek de 14 monumentale beelden die langs de wijngaarden zijn opgesteld… Prachtige landschappen, geurige garrigue en proeverij van de Picpoul als u terugkomt in de coöperatieve wijnkelder “Les vignobles de Montagnac”. Een wandeling waar u nog lang aan terug zult denken! 

Onze suggestier

De ronde bol

Aan het begin van Montagnac, langs de D613 die van Mèze komt, staat een mooi cilindervormig gebouw met een koepel en een bol. Wat is dit gebouw?  

Het is een waterreservoir uit 1657 die door de Consuls werd aangevraagd. Dit reservoir diende ervoor het gebrek aan water in de zomer in het dorp tegen te gaan, door water uit een tiental bronnen op te vangen die door ondergrondse leidingen naar de hoofdfontein van Le Griffe werd vervoerd. Stop om een foto te maken!

Onze brochures via “Montagnac”

 • Verblijf gids
  Om alles te weten te komen over vrijetijdsactiviteiten, wandelingen, havens, diensten en nuttige adressen.

  Adressenlijst

  Toeristisch Kantoor

  Bureau d’information
  1 Rue Jean Jaurès
  34530 MONTAGNAC
  Téléphone : 04 67 24 18 55
  Email

  Gemeentehuis

  5 Place Emile Combes
  34530 Montagnac
  Téléphone : 04 67 49 86 86
  www.ville-montagnac.fr
  Email