In het zuiden, tussen de basaltische heuvels en de alluviale vallei, is de Hérault Méditerranée boven alles een regio die ideaal is voor het produceren van wijn. De wijnstokken op het omringende landschap produceren zeer aromatische wijnen, verdeeld tussen 3 gecontroleerde oorsprongsbenamingen (Appellation d’Origine Contrôlée – AOC) en 5 beschermde geografische aanduidingen (BGA). Op de markten of rechtstreeks bij de producenten, door de Route des Vignerons et des Pêcheurs en de kaart voor het wijntoerisme te volgen, kan u wijnen ontdekken die perfect samengaan met onze andere streekproducten.

Wijn vol karakter en rijkdom

Afhankelijk van de wijnstokken passen de wijnen zich aan al uw wensen aan:

  • De Picpoul de Pinet: witte wijn met aroma’s van acacia bloem en meidoorn. Heerlijk bij schelpdieren of vis.
  • Clairette du Languedoc en Clairette d’Adissan: droge of zachte witte wijn. Lekker bij het aperitief met wat ganzenlever of kaas.
  • De Coteaux du Languedoc. Rode wijnen. Te serveren bij vlees, gevogelte en kaas. De Coteaux du Languedoc worden vaak geserveerd in bekende restaurants, zowel in Frankrijk als daarbuiten. Ze zijn de parel van de wijncultuur uit de Hérault.
  • De Vins de Pays, inclusief smakelijke rosés. Heerlijk bij een barbecue of picknick. Laat u verleiden door de wijn uit het pays d’Oc!
  • Overrijpe wijnoogst (de vendanges surmûries). Deze wijnen onthullen de zoete hartige smaken van de beroemde paté van Pézenas met gekonfijte zachte uit van Lézignan-la-Cèbe of geroosterde vijgen van Nézignan.
©Laurence Roque

Wijntoerisme, wijnproeverij met wijn uit de Hérault

In het hart van de grootste wijngaard ter wereld is een grote verscheidenheid aan landgoed en producties beschikbaar om de wijnen en hun prachtige geschiedenis op verschillende manieren te ontdekken!

Organisatoren van verblijven, wandelingen en fietstochten, “Agenda des vignes” met alle activiteiten voor het wijntoerisme: alles staat aangeduid in onze wijntoerismegids.

©Natacha Durrieu

Alle wijnen uit het zuiden om te proeven: events die u zeker niet mag missen!

Vinocap in Cap d’Agde tijdens het Hemelvaartsweekend is een grote beurs voor wijntoerisme in open lucht in het zuiden van Frankrijk. Op deze beurs worden een honderdtal producten-exposanten verzameld die voornamelijk uit de 20 gemeenten van de Hérault Méditerranée en de meest prestigieuze wijngaarden van Languedoc-Roussillon komen. 

Verschillende evenementen volgen elkaar het hele jaar lang op: “Chapo’vin” in Montagnac, “Les Estivales” van Pézenas, Festa Vino in de dorpjes. Raadpleeg de Wijnagenda!

Alcoholmisbruik is gevaarlijk voor de gezondheid. Drink met mate.

Wist u dat?

De Hérault Méditerranée produceert meer dan 9 miljoen flessen per jaar. De Languedoc Roussillon is dan ook de grootste productiezone ter wereld met zo’n 290.000 hectare!