In de Hérault zijn tal van buitengewone mensen, helden en persoonlijkheden geboren. Zangers, dichters en historische figuren delen allemaal dezelfde liefde voor hun geboortestreek. Deze illustere personen uit de Hérault, die hun regio ver buiten de grenzen hebben laten stralen, worden in Agde, Pézenas, Sète en Béziers door iedereen geëerd. Laten we eens kennismaken!

Molière en zijn theatergezelschap ‘Illustre Théâtre’

“Jean-Baptiste Poquelin (de echte naam van Molière) komt uit Parijs, maar Molière komt uit Pézenas!”, aldus de Franse schrijver Marcel Pagnol. In 1650 werden de Staten Generaal van de Languedoc in Pézenas gehouden en Molière en zijn gezelschap werden gevraagd om de hoge heren te vermaken. In 1653 werd Molière acteur voor Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Conti en beleefde zijn hoogtijdagen.

Bezoek Pézenas en treed in de voetsporen van Molière: in de kapperszaak van Gély, waar Molière graag kwam om inspiratie op te doen voor zijn komedies; op het Place du Marché au Blé (nu Place Gambetta); in de adellijke herenhuizen en op het Domaine de La Grange des Prés. In Pézenas leeft de ziel van Molière voort, levendig theater is hier een realiteit.

Volg ook zijn voetstappen in het Museum Vulliod Saint-Germain. Naast de buste van Antoine Houdon kun je hier de stoel bewonderen waarin hij in de zaak van kapper Gély altijd plaatsnam.

Neem ten slotte een kijkje op het ‘Square Molière’ waar zich het ‘Monument ter ere van Molière’ bevindt, dat in 1897 door de beroemde beeldhouwer Jean-Antoine Injalbert werd opgetrokken uit marmer van Carrara. Claude Alberge, voormalige voorzitter van de ‘Vrienden van Pézenas’, helpt je de symbolen ervan te ontcijferen aan de hand van enkele gesprekken die aan de voet van het monument werden afgeluisterd…

©Office de Tourisme Cap d’Agde Méditerranée

Boby Lapointe, de cultzanger uit Pézenas

Molière komt oorspronkelijk niet uit Pézenas, maar Boby Lapointe wel degelijk, hij werd hier in 1922 geboren.

Lapointe is de lieveling van Pézenas, singer-songwriter, woordkunstenaar en liefhebber van het Franse chanson. Met zijn teksten, doorspekt met woordspelingen en gewilde versprekingen, heeft hij een belangrijke plaats verworden in de wereld van het Franse chanson in Pézenas. Op de Place Gambetta kun je het A-musée bezoeken, dat de persoonlijkheid en het werk van de zanger uit Pézenas belicht.

Ontdek hier zijn kleurrijke en vrolijke wereld, de trots van de regio, en bezoek in april zijn eigen festival, het Printival Boby Lapointe: hét festival voor het Franse chanson, waar schrijvers, componisten, songwriters en dichters samenkomen uit liefde voor het chanson!

©Collection Famille Lapointe

De jongeling van Agde, getuige van de geschiedenis van de stad

Als je in Agde zoekt naar de grootste lokale beroemdheid, staat je misschien een verrassing te wachten. De jongeling van Agde, vervaardigd uit brons en slechts 1.30 m hoog, bevindt zich niet op het strand, noch op de kade. Je vindt het beeld in een museum dat aan hem is gewijd. Dit bronzen standbeeld in hellenistische stijl dateert uit de 2e eeuw v.Chr. en toont een jonge man van grote schoonheid. Het werd in 1964 gevonden in de rivier Hérault, aan de voet van de kathedraal van Saint-Etienne, en staat nu in het Musée de l’Ephèbe, het museum voor onderwaterarcheologie.   

Nodig jezelf uit in zijn huis. Hij is immer aanwezig en ontmoet graag nieuwe mensen. De jongeling geeft je een vorstelijk welkom, net als de inwoners van Agde. Dit standbeeld, dat Alexander de Grote voorstelt, is een symbool van de stad geworden en is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in de Languedoc.

©Natacha Durrieu

Emmanuel Laurens, de zotheid van de Art Nouveau

Als je geïnteresseerd bent in de kleurrijke wereld van de jaren 1900, ga dan naar het Château Laurens, op de plek waar de Hérault en het Canal du Midi in Agde samenkomen. De eigenaar van het kasteel, Emmanuel Laurens, was een fervent verzamelaar en kunstliefhebber. Bij de bouw van zijn villa-paleis, waaraan veel beroemde kunstenaars hebben gewerkt, koos hij voor Egyptische, Grieks-Romeinse en oriëntaalse invloeden.

Dit prachtige paleis, een juweel van de zuidelijke Art Nouveau, herinnert aan de verhalen van “Duizend-en-een-nacht”. Het weerspiegelt de liefde van Emmanuel Laurens voor reizen en de verschillende artistieke stromingen van het begin van de 20e eeuw. Deze ‘Uitzonderlijke site in de Languedoc ‘ is veel meer dan alleen een huis en biedt een ‘reis door de kunsten’: meubilair, siersmeedwerk, muurschilderingen, decoraties, architectonische en technische moderniteit voor die periode.

Treed binnen in zijn droomwereld!

©DR

Claude Terrisse, de kapitein met het goede hart

Ken je kaper-kapitein Claude Terrisse? Deze zeeman werd in 1598 geboren in een koopliedenfamilie uit Agde en maakte carrière onder het bewind van Lodewijk XIII en Lodewijk XIV. Als 20-jarige vertrekt hij naar zee en vecht er vele zeeslagen uit om de kustlijn tegen piraten, ketters en smokkelaars te beschermen.

De commandant van het schip ’L’Ange Gardien’ werd door kardinaal Richelieu opgeroepen om de koning van Frankrijk te dienen en wordt kapitein van de koninklijke marine.

Aan het einde van zijn carrière werd hij verschillende keren benoemd tot 1e consul van de stad Agde. Daarnaast gebruikte hij zijn rijkdom om een liefdadigheidsinstelling op te richten om de armen in de stad te helpen. Als eerbewijs voor deze populaire figuur en om hem niet te vergeten, werd er in 1874 in het oude centrum een buste van Terrisse geplaatst, gemaakt door Auguste Baussan. Het borstbeeld staat nog altijd in het hart van Agde, vlakbij de Promenade.

In de herfst viert de stad de 350e verjaardag van zijn dood, met festiviteiten rond de replica van L’Ange Gardien.

©Agde B@BCommunication

Sète en Béziers, geboorteplaats van beroemde mensen

Sète is een stad van kunstenaars en de geboorteplaats van twee grote dichters: Georges Brassens, de beroemde troubadour en dichter, en Paul Valéry, schrijver, dichter en filosoof. Ga naar de plekken die hen eer betonen: in het Museum Paul Valéry kun je enkele van zijn mooiste schilderijen en manuscripten bewonderen en in l’espace Brassens duik je in de wereld van de muzikant en dichter met de pijp en snor, die zo gehecht was aan zijn geboortestad.

Wist je dat de beroemde verzetsstrijder Jean Moulin in Béziers werd geboren? Deze held uit de Hérault verliet al op jonge leeftijd zijn geboortestreek om een politieke loopbaan te beginnen die hem door heel Frankrijk zou leiden. Bezoek in de stad zijn geboortehuis, een plek met een rijke geschiedenis die nu een museum is. Binnen ontdek je documenten, tekeningen, foto’s en andere voorwerpen die ooit in bezit waren van deze moedige staatsman.

Musée Paul Valery – Rue François Desnoyer. Sète

Espace Georges Brassens – 67 Boulevard Camille Blanc. Sète

Maison Natale de Jean Moulin – 6 Rue d’Alsace. Béziers

©Laurence Roque Chamayou

Foto’s hergebruiken verboden