Hier profiteer je van alles wat de Zuid-Franse natuur te bieden heeft: helderblauw zeewater, zonovergoten stranden, zingende krekels in de dennenbossen, de geuren van kreupelhout, de frisse omgeving van de rivieren, dalen en hellingen met wijnstokken… Maar naast deze rijkdommen vind je er aantal unieke landschappen met allerlei ongerepte flora en fauna.

Dus: trek je sportschoenen aan en volg ons!

De drie wandelpaden van Portiragnes in het gebied van de Grande Maïre

In Portiragnes ontdek je het natuurgebied van de Grande Maïre, en duik je in een ongerept ecosysteem. Kom nieuwe energie opdoen in deze rijke natuuromgeving van duinen, rietbos, ven, kwelder, “sansouïre” (een soort steppe met zoutplanten) en ervaar de rust…

In dit grote natte gebied bloeit in juni de Spaanse iris (iris xiphium)… Om te bewonderen, ja, maar verder niet, want deze prachtige iris met paarse blaadjes en gele streep is een zeldzame en beschermde bloem. Dus, deze voor Frankrijk unieke natuurschat graag niet plukken! Het behoud van deze bloem hangt ook van jou af!

Le Grau d’Agde en het ven van Baluffe

Midden in de steengroeve van Notre-Dame de l’Agenouillade, leven er in het soms droge en soms natte ven allerlei beschermde dieren en planten.

Kijk rond! De rugstreeppad, de mediterrane boomkikker, de stervruchtige waterweegbree en glaskroos (een waterplantje) zijn er allemaal te vinden! Via een luswandeling ontdek je het gebied zonder het ecosysteem te verstoren. Er staan verschillende informatieborden.

Agde en het nationaal natuurreservaat van Bagnas

Bezoek ook het natuurreservaat van Bagnas, een oude zoutpan met unieke flora en fauna. In dit landschap en unieke natuurgebied ontdek je lagunes, “sansouïre” (een soort steppe met zoutplanten), rietvelden (waar vogels schuilen) en kwelder waar een aantal fascinerende dieren te vinden zijn.

De Europese moerasschildpad van dit natte gebied, maar ook de libellen, amfibieën en vogels van het reservaat zijn overal te zien!

ADENA biedt je het hele jaar door activiteiten in dit beschermde natuurgebied. Het gebied is alleen toegankelijk tijdens de rondleidingen met gids.

In Montagnac: het parcours “entre nature et sens”, in recreatiepark Bessilles

Breng een bezoek aan het recreatiepark Bessilles en profiteer van de ongerepte flora en fauna door de zeven informatieborden te volgen over de bewoners van het gebied. Neem een paar uur de tijd om de amfibieën en reptielen rond het meer te ontdekken, de bijzondere insecten op het eilandje, maar ook de vleermuizen en trekvogels die er leven.

Crédit photo : Service environnement