De Mont Saint-Loup: de vulkaan die uitrijst boven Cap d’Agde

Tussen Cap d’Agde en Agde ligt de 113m hoge Mont Saint-Loup die zich over ongeveer 15km² uitstrekt. Het is een oude vulkaan die 750.000 jaar geleden is uitgebarsten. Aan deze berg heeft de stad Agde zijn iriserend grijze kleur en zijn basaltmonumenten te danken. Deze berg, gelegen aan de zuidpunt van de vulkaanketen van Auvergne, heeft de kust opgeknipt in eilandjes, kreekjes, stranden en kliffen: uitzonderlijke landschappen met contrasterende kleuren waarin zich een rijk onderwaterleven afspeelt.

Een natuurgebied voor voetgangers en fietsers

De Mont Saint-Loup is vrij van autoverkeer. Ga naar de top om te genieten van een uniek uitzicht op de kust en het achterland van Agde:  het panorama strekt zich uit van de stad Agde tot het Réserve Naturelle nationale du Bagnas met in het noorden het Étang de Thau waar de beroemde Bouzigues-oesters worden gekweekt.

Gezinswandeling in de natuur op de Mont Saint-Loup

Volg het pad naar de top of de bosweg “Sentier d’Emilie”. U betreedt een natuurterrein met een weelderige rijkdom aan mediterrane soorten met hun typische geuren (pijnbomen, groene-eikenbossen, amandelbomen), waar u ongetwijfeld de plaatselijke fauna zult tegenkomen (eekhoorns, cicaden, vogels, vlinders).

Koers naar Cap d’Agde en zijn kliffen!

Volg het voetpad dat begint aan het eind van de rue de la Garnison, rechts, en dat naar de top van de kliffen leidt. Van hieraf heeft u uitzicht op een spectaculair landschap dat zich in de zon overgaat in de eindeloos blauwe lucht. Een ideale tocht om zich te ontspannen en een flinke hap gezonde frisse lucht te halen. De grillige basaltvormen van de rots steken diep in zee, en verbinden zo het land met de zee. Deze rotskust is bezaaid met mooie inhammetjes en strandjes die u absoluut gezien moet hebben!

De geologische rijkdom van Cap d’Agde

De vulkaanuitbarstingen op Cap d’Agde zijn nog steeds zichtbaar in de diversiteit van de bodem: gestolde lavastromen, gele tufsteen in gelijkmatige lagen, kwarts, klei… Op de kliffen of in Rochelongue kunt u een heel palet aan mineralen bewonderen!

Ongekend: het onderzeese vulkanisme en zijn schatten

De punt van de Cap d’Agde is ontstaan uit een opeenvolging van vulkaanuitbarstingen op het land en onder water die zwarte eilanden als Brescou hebben gevormd. Onderaan de kliffen kunt u over het onderwaterpad tussen slechts 0 en 5 meter diepte de onderzeese fauna en flora ontdekken. Over een traject van 400 meter heen en terug kunt u het onderwaterleven ontdekken: de vulkanische rotsbodem, vulkanische platen, breuken, een mini canyon… Natuurlijke milieus waar een gevarieerde en kleurrijke fauna schuil gaat.

Het pad wordt van 15 juni tot 15 september gemarkeerd. Elke boei is voorzien van een onderwaterpaneel waarop het milieu en de soorten die hier worden aangetroffen staan beschreven. Vertrekpunt: La Plagette du Cap d’Agde.

Als u de onderzeebodem nog verder wilt verkennen,  kunt u kiezen voor diepzeeduiken.

Wist u dat?

Le Mont Saint-Loup bezette een strategische positie met zijn seinpaal en de Tour des Anglais (17e eeuw) die diende om invallen van piraten en Engelsen tegen te gaan!

Praktische informatie

Wilt u een rondleiding? In juli en augustus leiden natuurgidsen u over het onderwaterpad. Duik, bewonder, maak foto’s… en keer terug met uw eigen onderwaterfoto’s! Huur van digitaal fototoestel optioneel.
Informatie: Direction du Milieu Marin de la ville d’Agde : +33 (0)4 67 94 62 47 – 06 10 97 04 22