Langs de kust van Cap d’Agde schijnt het hele jaar door de zon, en ook ‘s winters hangt er een zomerse sfeer. Bij de wat lagere temperaturen maakt zwemmen plaats voor wandelen en de rijkdommen van de streek ontdekken.

Op het rustige strand, in de historische stadscentra of lekker binnen profiteer je van het zachte klimaat in de Languedoc, dankzij onze vijf tips voor winteractiviteiten in Cap d’Agde!

Uitwaaien op het strand

De zomer is voorbij maar de zon weerkaatst nog op het zand. Het strand is breed en leeg. Net voor de winter, zonder alle strandlakens en gestreepte parasols, verschijnen de mooiste kleuren aan de kust. Op het strand van Grande Conque krijgt het vulkanische en donkerzwarte zand weer zijn ongerepte karakter. Je wilt meteen zwemmen bij het zien van het pakkende contrast met het heldere zeewater. Maar let wel op, want ‘s winters is het water hier niet warmer dan 12 graden.  Dus loop met je blik op de Middellandse Zee lekker verder en wandel via het kustpad richting het strand van Môle of het strand van Roquille. De strandboulevard trekt wandelaars en een paar vogels. Profiteer net als zij van de rust die ‘s winters op de stranden van Cap d’Agde heerst.

Wil je even opwarmen na je strandwandeling? Zoek dan gauw een plekje bij een van de restaurants en bestel een heerlijke vissoep! Proef alvast een glaasje Picpoul de Pinet terwijl je op je bordje wacht. Je hebt nauwelijks tijd om de bloemrijke smaak van deze wijn uit de streek te ervaren en je soep staat al voor je neus! Het gerecht bestaat uit rotsvis, bereid met witte wijn, kruiden en groenten. Dit heerlijke visrecept krijgt extra smaak dankzij de toastjes met “rouille” saus. Bij de eerste hap wordt je tong geprikkeld met een explosie van smaken uit de Languedoc. Sluit je ogen en vergeet de kou, want je maakt een verrassende duik in een zachte zomerse sfeer.

Ontspannen in een Spa

Er tussenuit en ontkoppelen in een spa waar je heerlijk in de watten wordt gelegd. Hoe heerlijk is dat, in hartje winter, wanneer je echt even wat nieuwe energie nodig hebt.

Bij het wellnesscentrum Archipel vind je het hele jaar door een compleet faciliteitenaanbod: bubbelbaden, sauna en diverse behandelingen. Ideaal om snel wat stress te ontladen! Na wat ontspanning ben je klaar voor een fiets of wandeltochtje: de uitgestrekte natuur rond de Middellandse Zee biedt unieke landschappen om alleen of met je gezin te ontdekken.

Kinderen én ouders blij maken!

‘s Winters bestaat een geslaagde gezinsvakantie uit eenvoudige, leuke of verrassende dingen doen. Kies bij wat kouder weer voor een binnenactiviteit: recreatiepark Europark Indoor is een speelparadijs van 3000 m²; het Musée International du Jouet loopt over van traditioneel speelgoed voor jong en oud; het zwemcomplex van Archipel biedt sport en ontspanning om het hele jaar door te genieten van waterpret; bij de Médiathèque Agathoise vind je culturele activiteiten voor elk publiek,…

Op zoek naar iets actiefs? Dan zijn het tenniscomplex en de golfbaan wat je zoekt, en voor gezinsrecreatie heb je bij het park Fabrikus World gratis toegang tot de attracties. Zin in recreatie en ruimte? In de groene omgeving van het Parc de Bessilles vind je talloze buitenactiviteiten voor alle leeftijden.

Wil je de natuur ontdekken? Bij het Nationaal Natuurreservaat van Bagnas worden het hele jaar door vogeluitstapjes georganiseerd.

Vind je de verhalen uit de geschiedenis leuker? Ontdek dan Molière bij het Musée de Vulliod Saint-Germain en Claude Terrisse bij het Musée Agathois of bekijk het beeld van Ephèbe d’Agde bij het Musée de l’Ephèbe. Maak de kinderen blij met iets lekkers!  Stop bij de fabriek van de “berlingot” snoepjes.

Een vulkaan beklimmen

Cap d’Agde dankt zijn bruisende sfeer aan de bewogen geschiedenis van de stad, de levendige stranden, de rijke natuur en de bijzondere vulkaan! De vredige Mont Saint-Loup steekt tussen strand en garrigue uit boven de kust. Deze oude vulkaan was vroeger bekend vanwege zijn lavastromen, maar is nu dé plek voor een fantastische wandeling. Via de paden langs de hellingen van de Mont Saint-Loup volg je hier de sporen van oude vulkaanuitbarstingen, in wat nu een unieke wandelomgeving is. Helder winterweer is het beste moment om deze beschermde natuuromgeving te ontdekken, tussen zee en garrigue.

Vanaf de voet van de heuvel loop je via een wandelpad naar de top, op 113 meter. Je wandelt er met een paar hoogteverschillen tussen de geuren van dennenbomen en garrigue.  Eenmaal boven wordt je inspanning beloond. Er wacht je een adembenemend uitzicht over de hele kust van Agde en het meer van Thau, tot aan Sète. Wanneer je op een mooie winterse dag de Mont Saint-Loup beklimt, zie je met een beetje geluk de witte bergtoppen van de Mont Ventoux en het Massif du Canigou.

Struinen door de straatjes

De typische dorpjes en steden van de Languedoc hebben een rijke geschiedenis. Neem de tijd om door de steegjes te dwalen en ontdek de rijkdommen die ze bieden, dankzij de informatie op onze toeristische kaarten. In het oude centrum van Pézenas wandel je tussen de gouden gloed van het kalksteen en in Agde of Vias zijn de huizen opgetrokken in donker vulkaansteen. Naast de verschillende stijl en sfeer van deze twee plaatsjes, maak je er ook nog eens een praatje met de ambachtslieden. Sieraden, schilderijen, hedendaagse kunst, hout, lampen, hoeden, verguldsel, mozaïek en allerlei beeldende kunst.

Verder vind je in Pézenas diverse oude spulletjes en antiekwaren. Dus liefhebbers opgelet! Neem vooral een kijkje bij de winkeltjes langs de route van de antiekhandelaren.

Fotocredit: A. Blanc – Office de Tourisme Cap d’Agde Méditerranée – Saul – Superchinois801
Foto’s hergebruiken verboden