Tourbes

Het dorp van de heuvels

Tourbes, in de buurt van Pézenas, ligt op heuvels met hier en daar een wijngaard en een pijnboombos… Doe uw wandelschoenen aan en geniet van het gezang van de cicaden als u over de paden wandelt.

Een eeuwenoud dorp…

Het dorp Tourbes wordt voor het eerst genoemd in 990. De geschiedenis volgt die van Pézenas vanaf 1261, het jaar waarin de twee stadjes worden opgekocht door koning Lodewijk IX, beter bekend onder de naam Saint-Louis.

De wandeling in het dorp leidt u langs vele huizen uit de 15e, 16e en 17e eeuw, getuigen van het verleden, en de indrukwekkende kerk Saint-Saturnin uit de 14e eeuw, in een meridionale gotische stijl. Deze kerk in kruisvorm getuigt van het belang van de kapittelkathedraal van Béziers die er eigenaar van was.

Verder lezen

Wijnboer maar niet alleen maar…

De geschiedenis van de overvloedige wijnproductie van de Languedoc is ook hier geschreven. De oude grachten zijn bedolven en veranderd in boulevards met elegante huizen van wijnboeren uit de 19e eeuw.

Zin in een pauze? Proef de geraffineerde en elegante wijnen in het hart van wijndomeinen of in de Cellier Saint-Roch, de coöperatieve wijnkelder.

U houdt van wandelen in de natuur? In Tourbes kunt u het rijke natuurlijke erfgoed ontdekken over drie afgebakende paden: “Le sentier rivière et sous-bois”, “A la découverte de l’orchidée sauvage” en “Autour du vignoble”. Vraag om de gids bij het VVV.

Zoom op

Zoom op de kapel Saint-Roch

De kapel Saint-Roch staat bovenop een heuvel van het dorp en is een bezoek meer dan waard. Volg in de wijngaarden het pad van de stevige vijgenbomen, geleid door Saint-Roch en zijn hond die bovenop het dak van de kapel staan. Deze heilige werd in de 14e eeuw in Italië door de pest getroffen en genas dankzij een hond die iedere dag zijn wonden kwam likken.

De orale traditie vertelt dat er in het midden van de 19e eeuw een zweetkoorts-epidemie in het zuiden van Frankrijk woedde en dat er vooral kinderen werden getroffen. In 1851 vraagt abt Anglade, priester van de kerkgemeenschap, aan de bevolking om een kapel voor Saint-Roch op te richten. Dit doen ze en de epidemie verdwijnt. Sindsdien wordt er midden augustus een mis gehouden in deze kleine kapel en de inwoners gaan er op bedevaart naartoe.

Suggestie

Gabriel François Venel, ontdekker van het water van Seltz

Deze belangrijke dokter uit de Verlichting, die in 1723 in Tourbes werd geboren, wordt de “grote ontdekker van het water van Seltz” genoemd, een water dat bekend is om zijn therapeutische, digestieve en afdrijvende krachten. In 1771 is hij er dankzij de technische vooruitgang in geslaagd een bruisend en licht water te produceren, door in een sifon kooldioxide aan zuiver water toe te voegen. Een gegarandeerd succes in de brasseries van Parijs!

Onze brochures via”Tourbes”

 • Verblijf gids
  Om alles te weten te komen over vrijetijdsactiviteiten, wandelingen, havens, diensten en nuttige adressen.

  Adressenlijst

  Toeristisch Kantoor

  Bureau d’information
  Place de l’Eglise
  34120 TOURBES
  Téléphone : 04 67 94 43 92

  Gemeentehuis

  Place de la Mairie
  34120 Tourbes
  Téléphone : 04 67 98 15 02
  www.tourbes.fr
  Email