Caux

Een architecturaal juweeltje in een wijngaardendecor

Wandel door Caux om het oude centrum te ontdekken met prachtige romaanse en gotische architectuur.

Een rondlopend dorp uit de middeleeuwen

Caux ligt aan de rand van de basalt- lavastroom van de vulkaan van Les Baumes, middenin de wijngaarden. Het dorp “Alode de caucio” wordt in 961 al in teksten genoemd. Laat u leiden door de charmante straatjes.

Het middeleeuwse dorp uit de 10e eeuw ligt rond de « klokkenpoort”. Ga het historische centrum met zijn middeleeuwse charme binnen: vestingspoorten, stadsmuren van basalt en poorten van schelpkalksteen, verticale ramen, het vijfhoekige oude marktplein… Er zijn veel prachtige architecturale details te zien.

Verder lezen

Een opmerkelijk erfgoed binnen de muren

De kerk van Saint-Gervais en van Saint-Protais, een romaans gebouw in Lombardische stijl uit de 12e eeuw, maakt indruk met zijn majestueuze klokkenpoort uit de 14e eeuw.

Naast dit gebouw staat “La chapelle des Pénitents” uit de 19e eeuw die aan het huis grenst dat “het oude kasteel” wordt genoemd: merk een bijzonder detail op, het venster in Manuélin-stijl uit de 15e eeuw, het enige voorbeeld van deze stijl in Zuid-Frankrijk. Tegenwoordig doet deze kapel dienst als prestigieuze plek voor kunstexposities.

Een wijnstreek waar het hele jaar van genoten kan worden

Buiten de muren komt u in de wijnbuurten met de rijke huizen en wijnkelders, een must. Deze zijn elegant versierd en laten de welvaart van de wijnboeren in de 19e eeuw zien.

Caux is altijd een gezellig wijndorp gebleven, en dat is te zien tijdens de feesten die er het hele jaar door worden georganiseerd. Er worden fijne druivensoorten geplant waar de wijnboeren op hun domeinen een zeer hoogwaardige wijn van maken.

Zoom op

Zoom op de kapel van het klooster Notre-Dame de Pitié de Mougères

De plekken die in Mougères liggen worden “terres de ciste” genoemd; de wijngaarden worden hier al sinds de oudheid verbouwd: stukken van wijnkruiken, een atelier en een pottenbakkersoven getuigen dat de wijn hier werd verbouwd en verhandeld.

In 1328 stichten de dominicanen van Béziers een klooster, dat in de 15e eeuw wordt verlaten. In 1825 erft de orde van de kartuizers de kapel en de gebouwen die door de dominicanen zijn gebouwd; de kapel wordt geopend voor pelgrimstochten.

Ze worden van hun domein verjaagd door de anti-katholieke wetten van de 3e Republiek, in 1935 komen ze weer terug om weer druiven te verbouwen. Het klooster sluit in 1977 en de kapel wordt aan de monastieke familie van Bethlehem, de l’Assomption de la Vierge et de Saint-Bruno, overgedragen.

De kapel is tegenwoordig een plek van meditatie en creatie, waar de zusters van Bethlehem u ontvangen in hun atelier van artisanale monastieke prullaria.

Suggestie

Waar komt de naam Caux vandaan?

Sommigen zeggen dat het van “causse” komt, een goed terrein voor eikenbomen, of van “kot”, wat doorn betekent in het Arabisch, of van “cal-so” een rots-schuilplaats uit een pre-indo-Europese uitdrukking of van “caus”, de kalk van de vele kalkovens die nog steeds in de streek te zien zijn… Eén ding is zeker, de inwoners van Caux zijn “Caussinards

Onze brochures via « Caux »

  • Verblijf gids
    Om alles te weten te komen over vrijetijdsactiviteiten, wandelingen, havens, diensten en nuttige adressen.

    Adressenlijst

    Toeristisch Kantoor

    Bureau d’information
    20 place du 14 juillet
    34120 Pézenas
    Phone : 04 67 98 36 40

    Email

    
    

    Gemeentehuis

    Place de la République
    34720 Caux
    Téléphone : 04 67 98 40 09
    www.caux.fr
    Email