“Jean Baptiste Poquelin is in Parijs geboren, maar Molière in Pézenas!”

Molière is het geliefde kind van Pézenas. Pézenas is dan ook gevuld met trots en sporen van zijn verblijf. Het stadje, dat Molière inspireerde voor het schrijven van zijn stukken, heeft nog steeds liefde voor toneel, wat te zien is aan de festivals en theatervoorstellingen.

Pézenas, een stad waar “de geest van Molière” nog steeds hangt.

In deze mooie stad begint de carrière van Molière pas echt wanneer hij de Prins van Conti ontmoet, de derde belangrijkste persoon van de staat.

In 1650 worden de Staten Generaal van de Languedoc in Pézenas gehouden en het toneelgezelschap “L’Illustre Théâtre” wordt gekozen om de staatshoofden te vermaken.

Sindsdien zijn de inwoners van Pézenas Molière nooit vergeten.

In de voetsporen van Molière

Historisch theater

Dit theater is te vinden in kapel Les Pénitents Noir. Deze kapel, uit eind 16e eeuw, was sinds 1947 gesloten.  De kapel is in 2012 weer geopend na een bijzondere restauratie waar 15 jaren aan werkzaamheden en zoeken naar financieringen voor nodig waren. 

Het theater van Pézenas, naar het beeld van Molière en met een selectief programma, heeft inmiddels een unieke plek ingenomen met een hoog artistiek niveau.

Het museum van Vulliod Saint Germain

Het museum toont meerdere voorwerpen uit het verblijf van Molière in Pézenas, zoals een bijzonder medaillon van olieverf dat Molière als Johannes de Doper afbeeldt, met in zijn hand een exemplaar van “Don Juan”. Maar het kostbaarste stuk, recentelijk opgekocht via een nationale inschrijving, is de beroemde fauteuil “observatoire”, waar hij in zat wanneer hij een bezoek bracht aan zijn vriend, baardkapper Gély, om de karakters van personages te observeren die hij in scene moest zetten voor zijn toneelstukken. Je ziet hier ook prachtige wandkleden, meubels, kunstwerken en een zaal gewijd aan een schitterende collectie aardewerk.

Hôtel d’Alfonce

Dit hotel werd tussen 1590 en 1603 gebouwd door Jean de Plantade, kapitein-kastelein van Pézenas, en wordt ook wel “het oude theater van Molière” genoemd. Molière heeft hier tussen 1650 en 1655 met zijn gezelschap gespeeld. De première van “Le médecin volant” zou hier op 9 november 1655 zijn gespeeld, toen het hotel werd bewoond door de prins van Conti, tijdens de Staten-Generaal vergadering van de Languedoc in 1655-1656. In 1944 werd het hotel ingeschreven als historisch monument.

Het festival “Molière dans tous ses éclats” 

Pézenas verrijkt zijn positie als theaterstad door elk jaar in juni festivals te organiseren, die geïnspireerd zijn door de feesten aan het hof van de prins van Conti. Pézenas leeft dan in de sfeer van Molière en biedt op de pleinen en in de herenhuizen uit de 17e eeuw allerlei theatervoorstellingen op schragen of op stelten, straattoneel en kindervoorstellingen, schermen, zang, dans en barokmuziek, lezingen, tentoonstellingen, film, originele rondleidingen en ontmoetingen met de artiesten van het festival, … Een festival dat in heel de omgeving bekend staat.

In Pézenas wordt de herinnering aan Molière levend gehouden: theatrale rondleidingen, voorstellingen, eigen toneelgezelschappen, professionele en amateur toneelgezelschappen, internationale seminars, historische reconstructies…

Tussen Molière en Pézenas is het één en al liefde en nagedachtenis!

Fotocredit: P. Ramond – DRAC – P. Lagarde
Foto’s hergebruiken verboden