Ga terug in de tijd met een bezoek aan de kathedraal van Saint-Etienne

De kathedraal Saint-Etienne, de kerken Saint-Sever en Saint-André of het heiligdom van Notre-Dame-du-Grau, er zijn talloze ùonumenten die getuigen van de geschiedenis en het spirituele leven in Agde sinds de middeleeuwen.

De kathedraal van Saint-Etienne, gebouwd tussen 848 en 872, is een van de mooiste versterkte romaanse gebouwen aan de kust van de Languedoc. Gebouwd met lokale vulkanische steen, deze kerk met alle schijn van een middeleeuws fort, zal u meenemen in de tijd. Het beschikt over een donjon gestructureerd met kijkgaten en kantelen van 35 meter hoog. Wanneer u binnenkomt in de kerk, komt u langs de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, die uit de negentiende eeuw dateert. Deze kapel werd gebouwd met onderdelen van het oude gotische klooster uit de veertiende eeuw, dat vandaag verdwenen is.


In de kerk blijft de algemene indruk van soberheid sterk aanwezig. Dit zet vooral het zeventiende eeuwse altaarstuk van marmer uit Carrare en Caunes-Minervois dat geplaatst is in het koor, in de kijker in het koor geplaatst. Het schip wordt verlicht door enkele ramen. Dit monumentale geheel beschikt ook over een marmeren preekstoel (XVIII) en een barokke orgel geïnstalleerd op het spreekgestoelte waardoor de kerk verlicht worden tijdens concerten georganiseerd gedurende het hele jaar en vooral in de zomer.

Ontdek de kerk van Saint-Sever en zijn schatten

Gelegen in de wijk Marine, dit religieuze gebouw, gebouwd in de vijftiende eeuw, is al sinds oudsher de kerk van zeemannen en vissers. U kunt er de “Heilige Christus” bekijken, een sculptuur uit de zestiende eeuw dat Christus aan het kruis afbeeldt. Gesneden uit polychroom hout, de legende zegt dat dit werk zou zijn gebeeldhouwd door een engel. Er hangen niet enkel verhalen, maar ook echt religieus enthousiasme rond dit object, dat wordt afgebeeld in de Heilige Week wanneer het tijdens de processie van Goede Vrijdag wordt vervoerd.
Aan de achterkant van de kerk staat een romantische orgel uit de negentiende eeuw.

©Michel Desnos

Houd even halt bij het Heiligdom van Notre-Dame-du-Grau

Het is onmogelijk om dit gebouw te negeren dat in de oudheid gebouwd werd en daarna gewijd werd aan de verering van de Maagd Maria. U kunt er twee religieuze monumenten ontdekken: de kerk van Notre-Dame-du-Grau en de Kapel van de l’Agenouillade.
Die eerste was een priorij, gebouwd volgens de wens van Saint-Sever. Later werden hier de Benedictijnse monniken gehuisvest, maar het gebouw werd uiteindelijk omgezet in een klooster ten dienste van een gemeenschap van kapucijnen in de veertiende eeuw, en dit op bevel van de gouverneur van de Languedoc destijds, de Connétable van Montmorency.
De tweede, de kapel van de L’Agenouillade, was ook het werk van de Connétable. Dit basalten monument gebouwd op een rots, herdenkt de legende die zegt dat de Maagd knielend verschenen zou zijn op diezelfde rots. Ze zou er gebeden hebben om de stad te beschermen tegen de overstromingen die eraan zaten te komen en dit mirakel zou echt plaats gevonden hebben.

Om verder te gaan

Laissez-vous conter Agde Gratis begeleide ontdekkingen in juli en augustus.
Begeleide rondleiding door de stad “Spirituele en hedendaagse verhalen” Regelmatige bijeenkomsten van april tot september; voor groepen op afspraak het hele jaar door.

Info: 06 45 82 46 14 – 04 67 31 87 51 – mail