Een verfijnd lokaal product!

Oesters bieden je een bijzondere ervaring: bij het openen van de schelp ruik je de kracht en het zilt van de levende zee!

Hoe het allemaal begint…

Oesterzaad, oesters van een paar maanden oud, komt uit de Atlantische kust of oesterbanken. De zogenaamde “hecht” techniek wordt veel toegepast in het meer van Thau. Omdat er in de Middellandse Zee geen getijden zijn, worden de kleine oesters één voor één met een soort cement op touwen geplakt en in het water gelaten om te groeien. Op onderstaande beelden zie je al de stappen die nodig zijn voordat een oester klaar is voor consumptie.

Oesters uit het meer van Thau

De oesters uit het meer van Thau verwijzen niet alleen naar de streek, ze nemen je er direct mee naartoe! Ze hebben een stevige en zachte bijt, een notensmaakje en verfijnd vlees. De oesters, beter bekend onder de naam “oesters uit Bouzigues”, ontwikkelen zich hier in de unieke natuurlijke omstandigheden van het meer van Thau. Het zachte Zuid-Franse klimaat zorgt ervoor dat de schelpen in het getijden-vrije water van het meer al hun voeding vinden, dankzij het plantaardig plankton dat hier leeft.

Hoe eet jij graag oesters?

Rauw of gebakken: oesters zijn heerlijk en vormen niet alleen een uitstekende bron van vitamine A, D en B12, maar ze bevatten ook koper, ijzer, zink en een aantal andere voedingsstoffen.

Er bestaan talloze recepten voor gebakken oesters, met bijvoorbeeld slakkenboter of sjalotsaus en witte wijn… Kies de bereiding die jij het lekkerst vindt!

Heb je gebakken oesters met een beetje aïoli al eens geproefd? Echt lekker!

Goed om te weten

Oesters moeten bij aankoop zwaar wegen, dat betekent namelijk dat er nog water in zit. Kijk goed of ze dicht zijn en niet beschadigd, een bewijs dat ze nog leven.
Zie je een open schelp? Klop erop, hij gaat vanzelf weer dicht als de oester vers is. Een ander teken van versheid is de weerstand van de oester bij het openen.

Waar vind ik oesters?

In talloze restaurants, op de markt en bij de kwekers zelf. Onmogelijk dat je ze hier in de streek niét vindt!

Met dank aan Annie van schelpdierenkwekerij Ultra Marine voor haar gastvrije onthaal. Als je meer wilt weten over de kwekerij en op zoek bent naar een leuk uitstapje, biedt Annie activiteiten en informatie over het meer van Thau en haar vak als kweekster. Je zult zien: ze is erg enthousiast en vertelt haar bezoekers graag over de liefde voor haar werk en haar visie op het milieu.

Fotocredit: Abobe Stock – Office de Tourisme Cap d’Agde Méditerranée
Foto’s hergebruiken verboden