De Ephèbe is hét meesterwerk van dit museum, maar vooral het symbool van de stad Agde.

Er was eens…

Het beeld werd in september 1964 per toeval ontdekt in de bedding van de Hérault tegenover de kathedraal van Agde, door Jacky Fanjaud, een duiker van de GRASPA (onderzoek naar zee-archeologie van Agde). De zwaar beschadigde Ephèbe mist een been en een arm. Het beeld werd dan ook ter reparatie naar speciale laboratoria in Marseille en Lotharingen gestuurd en stond vervolgens 20 jaar in het Louvre

Het is een bijzonder kunstwerk, want het is het enige bronzen beeld uit de hellenistische periode dat ter plaatse is gevonden, in een Franse rivier. De Ephèbe kwam in juni 1987 weer naar Agde, voor de opening van het gelijknamige museum, na een lange strijd waarbij de inwoners van Agde vochten om het beeld terug te halen naar de plek waar het gevonden werd.

Wie ben jij?

Het beeld vertegenwoordigt een Griekse jongeman in heroïsche naaktheid. De reden waarom het beeld eindigde in de rivier blijft onduidelijk, net zoals de tijd dat het in het water heeft gelegen. Buiten het beeld van een sportende man, is het in werkelijkheid een portret van Alexander de Grote, de bekende koning van Macedonië.

Deze aannemelijke hypothese werd bevestigd door vergelijkend onderzoek met andere Griekse portretten van Alexander van beeldhouwer Lysippos van Sicyon, de officiële portretmaker van de Macedonische koninklijke familie. Het beeld toont de stijl van de beeldhouwer: lichaamshouding, verhoudingen, maar vooral het kapsel en de vrij melancholische trekken. Een tekst van Plutarchus beschrijft hoe Lysippos de portretten van Alexandre vervaardigde: de nek licht gedraaid naar de linkerschouder, omhoog kijkend, met vrij zachte gelaatstrekken en gekleed op de manier zoals dat in het Macedonische leger werd gedaan.

©Natacha Durrieu
©Natacha Durrieu

Meer weten : Musée de l’Ephèbe