1 – Circuit l’Ardailhon

Onze favoriet voor gezinnen! Deze fietstocht zonder hoogteverschillen is ideaal voor gezinnen, om lekker rustig te rijden of op een recht stuk even lekker te racen. Een tocht van 2 tot 3 uur (15,5 km). Het parcours begint bij het voormalige brugkanaal dat in 1676 werd gebouwd tussen Vias en het strand, na de aanleg van het Canal du Midi. Het was ook de tussenstop van Vias, voor de aken op het Canal. Tijdens je ritje langs de platanen van het jaagpad ontdek je naast de overlaten, die hier “passelis” worden genoemd, ook de anti-zout stuwdam die het water van het Canal beschermt. Je komt uit bij de “brug met de 3 ogen”, opgetrokken in vulkaansteen. De route loopt verder door het platteland, tussen de weilanden met stieren en paarden van de nabijgelegen “manades”. Je rijdt door een groen landschap, zoutmoerassen en velden vol vogels. Een unieke en verkwikkende tocht! 

Lees meer over de fietstocht van het circuit l’”Ardailhon” :

2 – Fietsen langs het water

Vanuit Agde nemen we je mee langs de oevers van rivier de Hérault, die ontspringt bij de Mont Aigoual in de Cevennen! Via de laatste bochten van de rivier kronkel je over het fietspad dicht langs het water en rijd je richting Le Grau d’Agde, waar je de Hérault volgt tot aan de riviermonding, die zich hier in de Middellandse Zee stort. Een schitterend en levendig schouwspel.

Après un petit tour par la place centrale de ce village de pêcheur dont vous pourrez visiter la criée aux poissons, le retour vous réserve une étape de charme, spirituelle et rafraîchissante : le sanctuaire de Notre-Dame de l’Agenouillade.

Lees meer over de fietstocht “de oevers van de Hérault van Agde tot Le Grau d’Agde” :

3 – De Mont Saint-Loup met de fiets

Voor een adembenemend uitzicht over de stad Agde moet je met de fiets de Mont Saint-Loup beklimmen! Deze lavaheuvel boven Cap d’Agde is kenmerkend voor de grijze gloed van de stad. De Mont Saint-Loup is al 750.000 jaar inactief en biedt zijn bezoekers nu een uniek panorama over de Middellandse Zee, de wijngaarden en het meer van Thau tot aan Sète.

Adem de zachte dennengeur en laat je verrassen door de groene natuur!

Mountainbikers pakken hier het “pad van Emilie”, een lustocht rond de heuvel, terwijl recreatiefietsers de asfaltweg naar de top nemen. Het is een korte, maar vrij steile klim (een E-bike is geen luxe!). Deze fietstocht is een echte aanrader en toegankelijk voor gezinnen, met als beloning een paar prachtige fotospots.

Lees meer over de fietstocht “De Mont Saint-Loup: een oude vulkaan” :

4 – Circuit “Four à Chaux”

Tijdens deze gemakkelijke fietstocht van 14 km duik je in de garrigue en de wijngaarden van het vulkaanlandschap rond Nizas en Caux. Met vertrek vanuit het prachtige, cirkelvormige dorpje Nizas ontdek je een heuvelachtig landschap vol bezienswaardigheden: hutjes van droog steen, een kalkoven en prachtige uitzichten over de regio, met vlaktes en de bergen rond de Languedoc. De wijnhuizen van Pays de Caux maken bekende wijnen, met een volle en rijke smaak.

Caux is een bezoekje waard. In het historische centrum reis je door de tijd: middeleeuwse binnenstad, kerk met een indrukwekkende poorttoren, smalle geplaveide straatjes met huizen van oud steen.

Lees meer over de fietstocht ” Four à chaux” :

5 – Tocht van de Grande Maïre

Ontdek de lappendeken aan landschappen tijdens deze tocht door het beschermde Natura 2000 gebied Grande Maïre: zee, vlaktes, wijngaarden.

Tussen het Canal du Midi en de Middellandse Zee rijd je hier in een typische Zuid-Franse omgeving van zandstranden, duinen en oneindige dennenbossen. Je duikt er in een ongerept decor. De natuur is hier de baas. Naast de fokkerijen van schapen, paarden en stieren leeft hier tussen het riet een rijke wilde fauna: eenden, steltvogels zoals de bekende flamingo’s, amfibieën en reptielen.

Portiragnes is een groen hart met een bijzondere biodiversiteit van planten en dieren!

Lees meer over de tocht “Grande Maïre” :

Crédit photos : Adobe Stock – Office de Tourisme
REPRODUCTION DES PHOTOS INTERDITE