Als u “de dame van het moerasgebied” van Bagnas wilt ontmoeten, de zoetwaterschildpad “Cistude”, de “Psammodromus van Edwards” de kleinste zandhagedis van Frankrijk, de balletten van libellen die in de lucht rondcirkelen, de amfibieën – zorgvuldig gecamoufleerd in beschermde zones, de 250 vogelsoorten die komen nestelen, zich voeden of uitrusten in de lagune en aan de oevers, dan kunt ook u even halt houden in het Nationaal Reservaat Bagnas in Agde!

DE ADENA IS EEN VEERTIG JAAR OUDE  VERENIGING VOOR DE BEWUSTWORDING VAN DE NATUUR

De ADENA, (Vereniging voor de Bescherming van het Milieu en de Natuur van de Pays d’Agde) beheerder van het Nationale Natuurpark van de Bagnas sinds 1983, heet u welkom in dit moerasland aan de Middellandse Zeekust tussen Agde en Marseillan, aan de rand van het Bassin de Thau. Het natuurdomein heeft officieel de status Natura 200 locatie sedert 2010

De ADENA is voortgekomen uit een mobilisatie van burgers om de natuur in dit 561 hectare grote moerasgebied te behouden, en beschermt, onderhoudt en beheert dit reservaat in samenwerking met lokale belanghebbenden en wetenschappelijke specialisten, natuuronderzoekers en de voor het milieu in de regio Occitanië verantwoordelijke professionals.

©Henri Comte

EEN GROTE HOEVEELHEID ACTIVITEITEN VOOR KLEIN EN GROOT HET HELE JAAR DOOR

Natuurwandelingen tussen meer, wijngaarden en vulkaan, de biodiversiteit ontdekken, planten en dieren herkennen, creatieve workshops, voordrachten, exposities, een rijk aanbod aan activiteiten biedt ADENA door het hele jaar heen aan – wel reserveren.

De Geschiedenis :

Verdiep u tijdens een wandeling in het verleden in het hart van Bagnas en ga terug in de tijd op zoek naar de aanwijzingen die de geschiedenis heeft nagelaten, getuigenissen van de banden tussen mensen en dit bijzondere meer.

Tijdens de beklimming van de Mont Saint Loup leert u van alles over het vulkanisme en ontdekt u de mediterrane begroeiing van deze beroemde vulkaan die geen geheimen meer voor u zal hebben…

Kent u het Domaine de Maraval, gelegen in de Bagnas ? Een natuurwandeling is uw leidraad om de mysteries van de biodiversiteit en het verleden van de wijnbouw te leren kennen.

De natuur :

Klein en groot, kom en duik helemaal onder in deze wilde natuur. Ontdek de variëteit aan vogels die het etang de Bagnas bevolken en geniet van de speciale atmosfeer ter plekke. Onder begeleiding van een gids kunt u de fauna, flora en landschappen observeren met een verrekijker of een telescoop.

Volg met uw kinderen spelenderwijs de voetsporen van de bewoners van Bagnas. Gevederd, met een vacht of voelsprieten, vreemde dieren verstoppen zich in deze lage landen die soms bedekt zijn met vegetatie van fijne, lichte rietplanten die de vogels zeer waarderen.

Tussen zee en duinen ontdekt u de onverwachte fauna en flora van de stranden. Verzamel en bestudeer de sporen die de zee heeft achtergelaten en zie hoe die zandbergen ontstaan.

©Natacha Durrieu
©Natacha Durrieu

EEN SPECIAAL PROGRAMMA IN DE ZOMER

In de zomerperiode kunt u profiteren van talrijke activiteiten om de rijkdom van de fauna en de flora van de lagune en de rietlanden van de Middellandse Zee te ontdekken.

De wereld van de amfibieën is enorm spannend ! Na het vallen van de nacht gaat u op weg om ze te bekijken waarbij u zich laat leiden door hun gezang, van de ene vijver naar de andere: dat is de “kikker-frequentie” !

Als u een kleine vangst doet met uw schepnet, spoelt u te voet weekdieren, schaaldieren en vissen in de lagune schoon.

Om de wereld van de insecten te ontdekken, kruipt u in de huid van een entomoloog en gaat u op onderzoek uit om het oneindig kleine te observeren, uitgerust met dozen, vergrootglazen en verscheidene accessoires. Een fascinerende wereld om van heel nabij te bekijken…

Ten slotte, tijd voor de “magie van de planten” ! Laat u bij een wandeling door uw zintuigen leiden en leer de typische lokale soorten en hun heilzame werking kennen.

©Natacha Durrieu

ADENA HET HELE JAAR DOOR

Het hele jaar door kunt u, naargelang het seizoen, met ADENA de problemen meebeleven die verband houden met beheer en het behoud van dit beschermde natuurgebied. Daarvoor dient u wel uw bezoek te reserveren, per e-mail of telefoon, omdat het aantal personen per activiteit beperkt is om de natuurlijke rijkdommen om u heen te beschermen.

Voor groepen is het mogelijk buiten het activiteitenprogramma voor het grote publiek om te reserveren. Voor de scholen biedt het onderwijsteam van ADENA specifieke activiteiten aan.

©Maynard

REPRODUCTIE VAN FOTO’S VERBODEN