Kennis en knowhow, Pézenas en Agde hebben het label “Ville et Métiers d’Art”! Meer dan 60 ambachtslieden en ontwerpers hebben voor Cap d’Agde Méditerranée gekozen. In Pézenas en Agde verwelkomen ze u het hele jaar lang in hun ateliers.

In het hart van Agde

La Maison des Métiers d’art in Agde heeft in 2012 een galerij boetiek geopend en 26 ambachtslieden verzameld in het Ateliers de la Perle Noire.

Een mooie manier om deze geweldige stad en de zwarte vulkanische steen die het typeert, te ontdekken. Het bezoek begint met de tentoonstellingen van het Maison des Métiers d’Art zelf.

Bij het verlaten van de galerij, ziet u een rode lijn die op de grond getekend is. Deze lijn leidt u doorheen de verschillende ateliers van de gepassioneerde ontwerpers en ambachtslieden. Een kleine ontdekkingsgids van de stad Agde met plan, weggetjes, en beschrijving om u te helpen om uw favoriete ateliers te vinden en het parcours van de ateliers van de Perle Noire is ook mogelijk met begeleiding van een gids. Divers en indrukwekkend, ze maken mode en muziekinstrumenten, zijn beeldmakers, keramici, kunstartiesten, schilders en zijn voornamelijk gericht op vrouwelijke elegantie die de traditie van de “Belles agathoises” voortzetten en hun smaak voor kleding en accessoires.

In Pézenas

Al meer dan vijftig jaar is de renaissance van het historische hart van de stad van Boby Lapointe een bron van inspiratie voor kunstenaars en ontwerpers. De tentoonstelling van de ambachtslieden en kunstenaars vond eerst enkel in de zomer plaats, maar is nu permanent; ongeveer veertig ambachtslieden en vijftien artiesten presenteren hun creaties het hele jaar lang. De belangrijkste thema’s zijn hout, ijzer, steen en alle ambachten die verband houden met de restauratie van het erfgoed.

Artistiek ijzerwerk, houtdraaiing, het maken van ramen, thermoforming, fusing, vergulding, hoedvervaardiging, kunstborduurwerk, glasblazen, diverse soorten aardewerk, luthiers, diverse creatiemedia: glas, klei polymeer, papier, stof, marmer … schilderij op emaille of porselein, creatie van sieraden. Enkele ongewone ambachten! Om ze allemaal te ontdekken, kan u de site van Métiers d’art raadplegen!

In het zeer mooie gebouw van kalksteenhuls van het Maison Consulaire la Maison des Métiers d’Art de Pézenas  Ateliers d’Art de France  is een showcase van creatieve talenten; in de vorm van tentoonstelling-verkoop stelt het de knowhow van 130 ambachtslieden uit heel Frankrijk tentoon. Eén kamer doet dienst al sieradenwinkel, een andere is gewijd aan de inrichting van het huis. Twee andere zalen stellen tijdelijke tentoonstellingen tentoon die veranderen op het ritme van de 4 seizoenen.

Tussen Agde en Pézenas, word ontwerper!

U droomt er al lang van om een ambacht uit te oefenen, maar u bent er nooit aan begonnen?! Dat kan! Omdat er steeds meer interesse komt van mensen om zelf een ambacht te beoefenen, hebben verschillende ambachtslieden besloten om wat van hun tijd te besteden aan het overbrengen van hun kennis… In enkele uren, of enkele dagen, afhankelijk van het programma, kan u zelf een voorwerp maken en het mee naar huis nemen. Laat u verleiden door deze bevoorrechte momenten, met een breed aanbod dat mogelijk gemaakt wordt door de ambachtslieden in Agde en Pézenas. Als uw partner liever met hout werkt en u liever met doek, dan hoeft u zich geen zorgen te maken, iedereen kan volledig zijn eigen passie volgen.