Overal in Frankrijk zijn de natuurreservaten, natuurgebieden voor iedereen, toegankelijk om de fauna en flora te bewonderen. Deze reservaten voeren drie taken uit die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn: de bescherming van het natuurlijke milieu, dier- en plantensoorten en geologisch erfgoed, beheer van gebieden en bewustmaking van het publiek. Wij hebben het geluk dat we hier over twee reservaten beschikken. Hier worden regelmatig naturalistische observaties en ontdekkingstochten georganiseerd. Mis deze zeker niet!

Het nationaal natuurreservaat van Bagnas

Dit uitzonderlijke mozaïek van het Middellandse Zeegebied ligt aan de westkant van het Thau-bekken. Dit natuurreservaat omvat stranden en duinen, droge en zoute weiden, sansouïres (zoute bodem), tijdelijke moerassen, lagunes, rietlanden, kleine tamariskenbossen en gecultiveerde wijngaarden en weilanden. Het reservaat van Bagnas verenigt land en zee en is van grote biologische waarde. Dit natuurgebied vormt een tussenstop en nestplaats voor meer dan 240 broed-, passeer- en trekvogelsoorten die u hier het hele jaar lang kunt observeren.

Op slag betoverd

Het reservaat organiseert aan het begin van de lente de wandeling “Les plantes comestibles du Bagnas” (De eetbare planten van Bagnas). Tijdens deze wandeling krijgt u de mogelijkheid om de eetbare wilde planten van de verschillende omgevingen van het reservaat te ontdekken en te herkennen: scheuten, wilde salades en bloemen. U kunt ze zelfs proeven!

Waar naartoe?

Maison de la Réserve

Domaine du Grand Clavelet – Route de Sète à Agde – Tel.: 04 67 01 60 23 – https://www.adena-bagnas.fr

Het hele jaar lang open van maandag tot vrijdag van 9 tot 12 en van 14 tot 17 uur.

La Grande Maïre

Dit zandstrand wordt in het noorden begrensd door het Canal du Midi en in het zuiden door zandstranden, strekt zich uit over meer dan 400 ha en biedt verschillende natuurlijke habitats. Van duinen, via sansouïre (vegetatie waar de zeekraal de boventoon voert), tot de kwelders, we kunnen wel stellen dat het landschap hier zeer gevarieerd is.

In de afgelopen tien jaar heeft zich in het hart van de site een rietland gevormd.

Dit gebied, opmerkelijk voor de rijkdom van de fauna en flora die het herbergt, is geclassificeerd als “Zone Naturelle d’Intérêt Faunistique et Floristique” (Natuurgebied van Faunistisch en Floristisch belang) en wordt beschermd onder de “habitat” richtlijn van het Natura 2000-netwerk.  

Om dit alles op uw eigen ritme en volgens uw eigen interesse te ontdekken, worden er drie bewegwijzerde routes vanuit Portiragnes- Plage of Portiragnes Village voorgesteld.

Er is de rode (11 km), gele (9 km) en blauwe (2 km) route. Op elke route staan er informatiepanelen die u beter helpen begrijpen wat er rondom u gebeurt.

Op slag betoverd

Dit natuurreservaat doet denken aan de Camargue. U kunt er vele soorten trekvogels zoals flamingo’s, reigers en kuddes paarden en stieren uit de Camargue ontdekken. Ja, ja! De woensdagwandeling is een must om de wonderen van deze fascinerende plek te ontdekken.

Waar naartoe?

Toeristisch kantoor van Portiragnes – Tel. +33 (0)4 67 90 92 51

Neem even de tijd voor een vakantie in de natuur, geniet van het zachte geluid en ontdek hoe rustgevend de natuur kan zijn!

Deze natuurgebieden zijn kwetsbaar en er zijn enkele maatregelen getroffen die bijdragen tot de bescherming ervan: 

  • werp het afval op de daarvoor bestemde plaatsen,
  • respecteer de grenzen van de privé eigendommen,
  • stoor de dieren en de nestbouwende vogels niet,
  • vermijd het plukken van de vegetatie,
  • de duinen zijn fragiel, vertrap ze niet,
  • pas op met vuur! Wees extra waakzaam tijdens de zomer en op dagen dat er veel wind is