De ‘schat’ van de Saint-Sever kerk

De Saint-Sever kerk bevindt zich in een klein steegje in de visserswijk. Het is een oase van rust en spiritualiteit met harmonieuze proporties die onmiddellijk voor een troostend gevoel zorgt.

De huidige kerk, gebouwd op de fundamenten van een vroegere kerk, werd verwoest in de dertiende eeuw en herbouwd in de vijftiende eeuw en werd weer in gebruik genomen vanaf 1499. De kerk is geplaatst onder de bescherming van Saint-Sever, een rijke Syrische reiziger met grote vroomheid, die al zijn bezittingen aangeboden heeft aan de mensen van Agde om hen zo te helpen ten tijde van de barbaarse invasies.

Deze kerk herbergt een van de meest waardevolle meesterwerken van het Agathoise erfgoed : de Heilige Christus, een houten sculptuur uit de Renaissance dat Christus aan het kruis afbeeldt.  Het beeld is gesitueerd aan de rechterkant van de apsis, en is een zuiver voorbeeld van goddelijke expressie, het werd ongetwijfeld gesneden door een ervaren kunstenaar.

“Onderzoeken doorheen de jaren hebben voor een aantal onbetwistbare conclusies gezorgd. De Christus van Saint-Sever bevat alle kenmerken van de beeldhouwkunst van de Italiaanse Renaissance uit de late vijftiende eeuw: morfologische details van grote nauwkeurigheid, generfd systeem, botten, spieren, gezichtsuitdrukkingen en lichaamshoudingen versterkt door “contrapposto”, prioriteit aan het bewegen, de eerste vruchten van het Toscaanse maniërisme. Het beeld bevat alle criteria die typisch zijn voor de jonge Michelangelo. “

Een kunstwerk waarvan de oorsprong een mysterie blijft, maar dat aan Michelangelo kan worden toegeschreven!

Vereerd sinds de late vijftiende eeuw, dit sculptuur wordt, volgens de traditie van generatie op generatie doorgegeven,  en zou het werk zijn van een jonge man die doorheen de eeuwen in een engel veranderd is.

Volgens De heer Jules Cruells-Capece Minutolo, historicus van de Heilige Christus: “Deze jonge ambachtsman is gekomen om een crucifix te maken, hij weigerde elke vorm van voeding, isoleerde zich van de buitenwereld net zoals hij dat al eerder gedaan had met de monniken, in de ondergrondse gewelven van Santo Spirito, de jonge Michelangelo in Florence, tot aan zijn dood, op de vloer van zijn cel liet hij een werk achter dat zo mooi was dat het door de beitel van een Engel gemaakt zou kunnen zijn”.

Sinds 500 jaren beschermt dit “Palladium” de mensen uit Agde

De Heilige Christus heeft een turbulente geschiedenis achter de rug, “drie keer is hij aan de regelrechte vernietiging ontsnapt”, getuigt de heer Cruells-Capece Minutolo*. Geplaatst in de kerk van “la Marina”, beschermt het de zeelieden, maar ook alle mensen uit Agde die hun inzet tonen, vooral tijdens de Goede Week.

Op Witte Donderdag, dragen de gelovigen het schip door de kerk tijdens de processie. En bij het vallen van de avond, geleid door het Broederschap van de Heilige Christus van Agde, vindt er een processie doorheen het hart van de stad plaats. Vissers, strijders en wijnmakers lopen in deze eeuwenoude ceremonie, gekenmerkt door religie, die de mensen van Agde samenbrengt mee als dragers.

©Michel Desnos

Ontdek de Saint-Sever kerk en de Heilige Christus

Het ergoed  van stadje Agde biedt een “begeleide ontdekking” van de Saint-Sever kerk aan in de zomer.  Deze kerk staat ook open voor andere ad hoc gelegenheden en traditionele feesten zoals het Feest van de vissers, de viering van Witte Donderdag en Goede Vrijdag.

©Natacha Durrieu

* In zijn DVD “Une énigme vieille de 500 ans enfin résolue”, geeft J. Cruells-Capece Minutolo een update over de bevindingen van het onderzoek naar de geschiedenis van de Heilige Christus.

Veel meer informatie

Les Amis d’Agde – c/o J. Cruells-Capèce Minutolo – 53 bis rue Sadi Carnot – 34300 AGDE

E-mail