Van de wijngaarden tot de stranden en van eeuwenoude dorpen tot badplaatsen, het Canal du Midi is de link tussen alle bezienswaardigheden van de regio. Het rustige, natuurlijke en vriendelijke kanaal weerspiegelt onze levensstijl en tradities.
Het maakt weinig uit op welke manier je langs het kanaal trekt, je beleeft er geweldige avonturen. Trek je schoenen aan, stap op je fiets of reis per boot langs een van de oudste kanalen van Europa; we nemen je mee om elke hoek van de Languedoc te verkennen!

Meegaan met de stroom

Bij een kanaal denk je natuurlijk aan een boottocht en gelukkig is dat mogelijk op het Canal du Midi. Een trip over het water langs groene landschappen en middeleeuwse dorpjes, stenen bruggen, sluizen en kleine rivierhavens is de perfecte manier om de schatten van het departement Hérault te ontdekken.

Vertrek vanaf Agde, Vias of Portiragnes, kies welke richting je neemt en maak een boottocht over het kalme water. Profiteer van een tussenstop in deze steden om de sfeer te proeven, de plaatselijke producten te proberen en wat te winkelen.

Wanneer je aankomt in het Etang de Thau – tegenover de oesterbanken – en de zon boven de Middellandse Zee ondergaat, geniet dan van het spektakel en sluit je tocht af met een glas witte wijn en een portie zeevruchten.

Praktische info :

Op de pedalen

Als je geen zeebenen hebt, is er nog een manier om het prachtige landschap van het kanaal in de Languedoc te ontdekken: stap in de schaduw van de platanen op de fiets en streel de pedalen!

Hoewel deze beroemde waterweg meestal door boten wordt gebruikt, zie je er vaak genoeg fietsers langskomen.

Vanaf het startpunt aan het meer van Thau lopen er fietspaden langs de oevers, sluizen en rivierhavens. Rij gesteund door het stuifwater langs het kanaal richting Agde. Volg de oesterbanken en fiets vlak langs de eerste sluis bij Bagnas. Terwijl de schepen wachten tot de sluit opengaat, schakel jij een versnelling hoger en breid je je voorsprong uit.

Maak van de gelegenheid gebruik om iets van de oorspronkelijke route af te wijken: verken het natuurreservaat van Bagnas, het Château Laurens en rij door naar het historische centrum van Agde met zijn middeleeuwse gebouwen.

Keer vervolgens terug naar de rust en kalmte van het Canal du Midi. De rit gaat verder, op het ritme van de pedalen langs de prachtige route…

Praktische info :

De pas erin

Hou je eigenlijk niet zo boten of fietsen? Dat komt goed uit, want om de oevers van het Canal du Midi te verkennen heb je genoeg aan twee benen en wat doorzettingsvermogen.

Kies tijdens een wandeling rond Agde je eigen tempo en route en neem op de jaagpaden vooral de tijd.

We spreken af tussen Agde en Vias voor een mooie route langs platteland, kanaal en zee. Het eerste deel van de tocht wandel je door het zand van het strand van Tamarissière. Zodra je over de duinen bent geklommen, liggen de enige hellingen op de route achter je. Je kunt nu op je gemak de loop van het Canal du Clot volgen. Na een paar kilometer bereik je het punt waar het Canal du Clot en Canal du Midi samenkomen. Vanaf nu is de keuze aan jou. Sla rechtsaf en geniet van de zeelucht of sla linksaf en wandel door groene weiden. Tijdens je wandeling langs het kanaal kun je van de mooiste landschappen van de Languedoc genieten.

Praktische info :

Let op de hengel

Het Canal du Midi lijkt kalm en vredig, maar onder het oppervlak wemelt het van het leven. Ondanks het zonlicht van de Languedoc biedt het troebele water de waterbewoners veel privacy. Maar als ze geprikkeld worden door een paar wormen en ander aas, wagen ze beslist een uitstapje. Haal op de oevers van het kanaal je hengel tevoorschijn en werp je lijn uit.

Loop vanaf de oevers van de Hérault vanuit het centrum van Agde naar het kanaal om een rustig plekje in de schaduw te vinden. Bezoek vooraf een van de mooiste markten in de Hérault om proviand in te slaan. Oesters uit het étang de Thau, kleine patés uit Pézenas, een tielle (hartig taartje) en niet te vergeten een fles Picpoul de Pinet.

Geniet van dit dagje aan de oevers van het Canal du Midi met een mix van sportieve activiteiten, ontspanning en lekkernijen.

Praktische info :

Foto’s hergebruiken verboden