Zet uw ogen wijd open en ga op ontdekking naar de architectonische schatten van de ‘Perle Noire’. Verken alle hoeken en gaten, de pittoreske straatjes en de verbazingwekkende gebouwen van basalt. Een wandeling waarbij u teruggaat in de tijd en deze stad, die in de Oudheid is ontstaan, zult ontdekken!

Stenen als getuigen van een oude geologische activiteit

Agde ligt aan de rivier Hérault en aan de voet van de oude vulkaan Mont Saint-Loup. De stad kenmerkt zich door zijn origineel uitziende monumenten die gebouwd zijn met basalt. Het gebruik van deze antracietkleurige vulkanische steen heeft geleid tot zijn bijzondere identiteit, die uniek is in Languedoc-Roussillon. Deze geologische bijzonderheid heeft geleid tot haar bijnaam “stad van zwarte stenen”.

©Natacha Durrieu

Een en al geschiedenis

Alleen of in gezelschap, met of zonder gids: tijdens een wandeling kunt u de historie van Agde opnieuw beleven. Aangezien Agde een van de oudste steden van Frankrijk is, zijn de monumenten van de stad historische toplocaties en zij vormen de getuigen van een omvangrijke historische erfenis. In het huidige centrum, een oude Griekse stad, zijn ook overblijfselen uit de middeleeuwen en de renaissance te vinden.  Architectonische elementen van het historische erfgoed getuigen van deze invloeden.  

©Natacha Durrieu

Een wandeling in het park “Belle Isle”

Op het kruispunt van de Canalet, de rivier Hérault en het Canal du Midi vormt dit oude landbouwterrein, dat in de 17e eeuw een eiland werd door de graafwerkzaamheden voor het Canal du Midi, een aangenaam wandelgebied. Vanwege zijn charme en ligging is het een ideale plek om met zijn tweeën, het gezin of vrienden enige rustige momenten door te brengen in de schaduw van de bomen.

In het park “Belle Isle” staat ook het kasteel Laurens, een historisch monument. Het werd tussen 1898 en 1901 gebouwd volgens de wensen van Emmanuel Laurens, een gefortuneerd inwoner van Agde die verzot was op reizen. Met een mix van neoklassieke architectuur, Art-Nouveau versieringen en Oriëntaalse elementen ter herinnering aan zijn reizen, is dit gebouw uniek in zijn soort. Op dit moment wordt het gerestaureerd, zodat dit verrassende architectonische erfgoed kan worden geëxploiteerd en behouden.

©Luc Bénéteau

Agde ontdekken: de toeristische route

De Kathedraal Saint-Etienne, in Romaanse stijl versterkt (12e eeuw / donjon uit de 14e eeuw),  typische 16e-eeuwse herenhuizen, vestingwallen en de wirwar van steegjes: via de ontdekkingsroute kunt u in de geschiedenis van Agde en zijn historische centrum duiken. Bekijk de gids “Découverte d’Agde” (Agde ontdekken).

©Henri Comte

De vestingwallen

Deze versterkingen zijn belangrijke getuigen van de antieke en middeleeuwse historie van de stad. In de 6e en 4e eeuw voor Christus legden de Grieken de fundering voor deze wal en vervolgens werd hierop in de middeleeuwen een ommuring gebouwd om de stad te beschermen.
Kunt u op deze wallen het oude wapenschild met de 4 golven terugvinden, getuige van de oude godsdienstoorlogen?

©Natacha Durrieu

De ijskelder

De ijskelder ligt in de oudste wijk van de stad, terecht genoemd: La Glacière. In deze oude ijskelder werd vroeger, het ijs bewaard dat in de winter was verzameld in een cilindervormige put van basaltsteen. Zo kon men profiteren van de isotherme eigenschappen van de kelder om etenswaren koel te houden en soms zelfs om zieken met koortsaanvallen af te laten koelen.

De fontein La Belle Agathoise

De majestueuze fontein La Belle Agathoise is in 1858 vervaardigd door Auguste Baussan. De fontein staat symbool voor het antieke Agde, “Agathé Tyché” en stelt een beschermvrouw voor die, in gezelschap van drie leeuwen, over de stad waakt. Deze fontein, een combinatie van Carrare-marmer, Afrikaans marmer en basalt, draagt de naam van “Agathé”, de Griekse naam voor Agde.

©Maynard

De buste van Kaper Claude Terrisse

Auguste Baussan heeft ook deze hommage van de stad aan Claude Terrisse gemaakt. Dit was een kaper in dienst van het koninkrijk Frankrijk in de 17e eeuw en een invloedrijk lid van de Consul d’Agde die bij zijn dood zijn hele fortuin aan de armen vermaakte. Tegenwoordig wordt hij nog steeds erkend als weldoener van de stad Agde.

Meer weten… 

Download de audiowandeling “Agde, cité historique”(Agde, historische stad) ter verlevendiging van uw ontdekkingstocht door het historische hart van Agde. Hierop krijgt u  in het Frans, Engels, Duits, Nederlands, Italiaans of Spaans uitleg over de belangrijkste historische plaatsen en monumenten (mp3-bestand).

– Neem deel aan een rondleiding en « Laissez-vous conter… Agde » (Het verhaal van… Agde)