Wist je dat de visafslag toegankelijk is voor bezoek? Inderdaad, dankzij Le Belvédère de la Criée van Le Grau d’Agde.
Bij dit bezoekerscentrum zie en leer je alles over de lokale visserij.
Onze tip: neem er een kijkje!

Achter de schermen bij de visafslag

Le Belvédère biedt rondleidingen achter de schermen bij de visafslag, met informatie over de vissersschepen, de faciliteiten en het functioneren van de visafslag. In een ruimte van 150 m² ontdek je informatieborden en een video over de visserij in de Middellandse Zee. Via de grote ramen boven de veilingsruimte kijk je naar binnen. Zo krijg je een indruk van alles wat er op de visafslag gebeurt en volg je het traject van de vis, van de vissersboot tot de koper.

Bij Le Belvédère word je rondgeleid door experts van deze nog vrij onbekende wereld. Ze nemen je mee tijdens bezoekjes voor elk publiek, inclusief gezinnen, met zelfs activiteiten voor kleuters van 3 t/m 6 jaar.

©Natacha Durrieu

Wat is een visafslag?

Een visafslag is een plek waar bedrijven hun visproducten inkopen (groothandelaren, visboeren, restauranthouders…).
Visproducten die hier dagelijks door de vissersboten worden gelost, worden in partijen verkocht. In Zuid-Frankrijk vindt deze verkoop ‘s middags plaats. In de banken van de veilingsruimte zitten zowel Franse als buitenlandse kopers.

Tegenwoordig gebeurt het veilen niet meer met omroepen en handen opsteken, maar met behulp van een beeldscherm voor de verkoper en een drukknop voor elke koper. Omroepers bestaan nog steeds. Doel van deze veilingmeester is vis zo duur mogelijk verkopen.

Het is bijzonder om te zien en best indrukwekkend, want alles gaat heel snel: de bakken met vis komen voorbij, kopers zijn in rep en roer want je moet goed opletten en er snel bij zijn wanneer de prijzen dalen!

©Natacha Durrieu

Verse kwaliteitsproducten verzekerd

Jaarlijks wordt er bij deze visafslag meer dan 1500 ton vis verkocht, afkomstig uit zo’n tien treilers en een honderdtal kleine visserijbedrijven (boten van 7 tot 18 meter). Kennis over de vissers en al de schepen garandeert de beste kwaliteit voor de producten die de visafslag biedt. Deze producten eindigen niet alleen op tafel bij de restaurants in de streek, maar ze worden ook aangeboden door dienstverleners zoals visboeren en supermarkten.

©Natacha Durrieu

Om te proeven

Bij het winkeltje van het bezoekerscentrum vind je diverse zeeproducten, zoals vissoep uit Agde en nog veel meer lekkere dingetjes om meteen te proeven of mee naar huis te nemen.

©Natacha Durrieu

Volg de borden!

Langs het fietspad van de vissershaven staan acht borden met informatie over de visserij en de vissoorten die hier gevangen worden.

Maak een wandel- of fietstocht en leer alles over de verschillende vistechnieken en de visserij, van de karakteristieken uit de zeewereld rond Agde tot de verkoop van visproducten, maar ook over de natuurlijke bronnen die onze natuuromgeving vormen.

Een leuk uitstapje!

Nieuw!

Dankzij de sociale werkplaats van het bedrijf “Terre et Mer” worden de visproducten verpakt en verkocht. Een mooi initiatief om de lokale visserij te steunen én een manier om te consumeren uit korte ketens.

Foto’s hergebruiken verboden