Pézenas

Van stad van Molière tot culturele hoofdstad

De ontdekking van het historisch centrum van deze oude marktstad, woonplaats van Molière met zijn beroemde theater, is een openbaring en een reis door de tijd. In het pittoreske decor van het architecturale erfgoed met ambachtelijke winkeltjes cultiveert het nog altijd een passie voor  theater en taal.

Een prachtige architectuur

Pézenas, “piscenae” genoemd door Pline l’Ancien, is een stad vol met geschiedenis, het goed bewaard gebleven historisch centrum is hier een goed voorbeeld van.

Vanaf 1262 wordt Pézenas geassocieerd aan het buurdorp Montagnac met jaarlijks vijf jaarmarkten. De stad wordt een echte handelsstad wanneer het toetreedt tot het koninklijke domein. De Montmorency, gouverneurs van de provincie Languedoc, maken van Pézenas hun hoofdstad.

Verder lezen

Het historisch centrum heeft al zijn oude charme bewaard, met herenhuizen uit het eind van de 16e eeuw en met een doolhof aan geplaveide steegjes rondom La Maison Consulaire, het oude hoofdkantoor van de gemeentelijke macht, tegenwoordig La Maison des métiers d’art et d’Ateliers d’Art de France. Hier werden tot in het midden van de 17e eeuw de vergaderingen van de Staten van de Languedoc gehouden.

Bezoek dit bewaard gebleven historisch centrum, één van de eerste beschermde centra van de wet Malraux uit 1965, en stap de ambachtelijke ateliers binnen om een traditionele know-how te ontdekken: houtbewerkers, messenmakers, kunstwevers, ijzerbewerkers, marmerbewerkers, sieradenmakers…

Al wandelend ontdekt u ook het religieuze erfgoed: de oude kapel van Les Pénitents noirs, die in de 19e eeuw is omgetoverd tot theater, de oude kapel van het klooster van Les Ursulines, die opvallende meubels bezit, de kapittelkerk Saint-Jean met de schat.

En langs de D613, de route van de antiekhandelaars en de opkopers, vindt u wellicht een prachtig voorwerp dat uit Pézenas komt!

De stad van Moliere

Jean-Baptiste Poquelin, ofwel “Molière”, die onder bescherming van de prins van Conti stond, en zijn toneelgezelschap “L’illustre Théâtre” zullen hier eer en roem kennen en de provincie Languedoc wordt van 1647 tot 1657 hun favoriete verblijfsplaats.

Loop in de voetsporen van Molière, van het winkeltje van de barbier Gély tot de herberg van Le Bât d’Argent, en ga het museum Vulliod Saint-Germain binnen om er de fauteuil van Molière te ontdekken! Ieder jaar wordt er in juni het festival “Molière dans tous ses éclats” gehouden, met het repertoire en de taal van Molière.

Pézenas is een bloeiende stad, dankzij de commerciële handel en de artisanale ontwikkeling: distilleerderij, leerlooierij, ziederij… Van deze handel is de grote wekelijkse zaterdagmarkt overgebleven, waar alle regionale producten en de beroemde AOP-wijnen Côteaux du Languedoc Pézenas te vinden zijn.

Zoom op

Zoom op het theater van Pézenas

Dit theater werd in 1803 opgezet en is in 2012 weer geopend na een restauratie. Het is een belangrijke culturele plek waar het academielid Marcel Pagnol deze zin sprak “Als Jean-Baptiste Poquelin uit Parijs komt, komt Molière uit Pézenas”. Het theater is in 1995 officieel historisch monument geworden en verwelkomt u het hele jaar door met voorstellingen.

Suggestie

Suggestie het Carnaval

Om de winter te verdrijven moet u een keer de carnavalskoorts in Pézenas meemaken, rond het veulen, het totemdier, en op het ritme van fluiten en trommels.

Onze brochures via “Pézenas”

 • Verblijf gids
  Om alles te weten te komen over vrijetijdsactiviteiten, wandelingen, havens, diensten en nuttige adressen.
 • Kaart - Pézenas
  Stadsplattegrond van Pézenas
2 results

  Adressenlijst

  Toeristish Kantoor

  Toeristisch Kantoor

  Bureau d’information
  20 place du 14 juillet
  34120 Pézenas
  Téléphone : 04 67 98 36 40
  Email

  Gemeentehuis

  6 Rue Massillon
  34120 Pézenas
  Téléphone : 04 67 90 41 00
  www.ville-pezenas.fr
  Email