Lézignan la Cèbe

De hoofdstad van de zoete ui

Iedere fijnproever kent en waardeert de ui van Lézignan. Een uitstapje in het dorp dat deze eeuwenoude vaardigheid beheerst.

De rijke periode van Lezignan

De menselijke aanwezigheid in de streek van Lézignan heeft meer dan een miljoen jaar geleden al sporen achtergelaten in de uitgehouwen stenen op de kalkvlakte. Ontdekkingen op de hoogvlakte van L’Arnède tonen dat deze streek bewoond werd in de oudheid en het schijnt dat een Romeinse villa, die in de 1e of 2e eeuw door een zekere “Licinius” is gebouwd aan de oorsprong van Lézignan staat.

In de kerk Sainte-Marie, die in de 11e eeuw is gesticht, en rond 1670 is heropgebouwd, staat een indrukwekkend altaarstuk uit de 17e eeuw en een albasten piëta uit de 15e eeuw.

In de 13e eeuw heersen de tempeliers en de Benedictijnen van de abdij Saint-Sauveur d’Aniane samen over de gemeenschap. Het is mogelijk dat de tempeliers aan de oorsprong staan van de versterking van het dorp, die nog te zien is op het niveau van de stadsmuren.

1462 wordt Lézignan Lézignan-la-Cèbe. De familie Ribes bouwt rond 1614 het kasteel, dat daarna het eigendom wordt van de familie Carrion de Nizas. Tegenwoordig is het van de familie Ormesson, erfgenamen van de Carrion de Nizas. De laan met platanen die naar de kasteelpoort leidt is majestueus en pittoresk.

Verder lezen

De “Cebe”, Ster van de streek

Het dorp staat bekend om de zoete ui, de cèbe. De teelt van de van oorsprong uit het Midden-Oosten komende cèbe ontwikkelt zich in de 15e eeuw en de naam van Lézignan-la-Cèbe wordt sinds de 17e eeuw gebruikt. De teelt van de cèbe wordt bevorderd door een belangrijk irrigatiesysteem: de tuinen hebben gemalen uit de 17e eeuw en bevloeiingssystemen (pousaranque) uit de 20e eeuw die regenwater opvangen voor de irrigatie.

De producenten van de cèbe laten graag de positieve krachten van deze groente zien, vooral tijdens de “Foire de l’oignon (Uienbeurs)”, in juli. Dit symbool van het dorp is natuurlijk de totem-groente geworden en de heer en meester van de festiviteiten!

Zoom op

Zoom op het bos van Riquet

Deze archeologische site bevat veel botten en artefacten die getuigen van menselijke aanwezigheid sinds één miljoen jaar. Er worden opgravingen gedaan en de archeologen bieden af en toe rondleidingen aan. U zult versteld staan van de waardevolle ontdekkingen en het aantal dieren waar een spoor van is teruggevonden: megaceros, neushoorns, mammoeten, beren, paarden, en gebroken botten die aan belangrijke periodes zijn verbonden En de site heeft nog niet al zijn geheimen prijsgegeven!

Suggestie

Enkele genezende krachten van de cebe

Onder de eigenschappen van deze ui, die rauw gegeten wordt, noemen we de energetische krachten, de anti-reuma krachten en de koorts-verminderende krachten.

Onze brochures via “Lézignan la Cèbe”

 • Verblijf gids
  Om alles te weten te komen over vrijetijdsactiviteiten, wandelingen, havens, diensten en nuttige adressen.

  Adressenlijst

  Toeristisch Kantoor

  Bureau d’information
  20 place du 14 juillet
  34120 Pézenas
  Téléphone : 04 67 98 36 40
  Email

  Gemeentehuis

  Rue de la mairie
  34120 Lézignan la Cèbe
  Téléphone : 04 67 98 13 68
  www.mairie-lezignan-la-cebe.fr
  Email