Nizas

Tussen “causse (kalkvlakte)” en wijngaard

Dit dorp van de Languedoc is een mix van het zoete leven in de garrigue, eikenbossen en wijngaarden waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan… Neem de tijd om de kalkvlakte te ontdekken, op het ritme van de natuur…

Een vredig drop met een rijke geschiedenis

Maak een stop in Nizas onder de meer dan honderd jaar oude platanen op het plein van Le Griffe, tegenover de kerk, en luister naar het geklots van de fontein van Les Dauphins. Dit dorp, dat al sinds de prehistorie wordt bewoond, werd in 884 “Nezate” genoemd. De agglomeratie werd in de 12e eeuw versterkt. Van dit tijdperk staat nog de “tour du castrum” in de wijk La Villette, de oudste wijk van het dorp. Het dorp ontwikkelt zich verder in de 15e eeuw en in de 16e eeuw bouwt de familie Carrion de Nizas het huidige kasteel.

Wandel door de charmante straatjes waar u overal het basalt van de kalkvlakte aantreft, langs de wijnhuizen uit de 19e eeuw, tot aan de kerk Sainte-Félicité Sainte-Perpétue uit de 17e eeuw, met zijn toegangspoort die versierd is met pilaren, kapitelen, een richel en een gevel.

Verder lezen

Verbinding tussen de mens en de natuur op de kalkvlakte

Als u op de basaltvlakte van Nizas bent heeft u een prachtig uitzicht over het dorp. Deze op 94 m hoogte gelegen vlakte is gevormd door een oude lavastroom die door erosie is afgevlakt.

De vlakte drukt haar stempel op het landschap en de streek. De perfecte plek om te wandelen of te picknicken in de geur van cistusroos en tijm. Er staan stenen hutten (capitelles), kalkovens en muurtjes van gedroogde stenen verspreid, die getuigen van de oude agrarisch-pastorale activiteiten.

Zoom op

Zoom op le Cami Ferrat

Dit oude met stenen afgebakende pad werd gebruikt voor de handel tussen de zee en de bergen en voor de trek van schapenkuddes. Er zijn nog steeds wielsporen te zien van de wagens die over dit antieke pad tussen de kust en het achterland reden.

Suggestie

Neem de tijd om te ontdekken

De vlakte heeft een rijke gediversifieerde flora en fauna met vogels, opmerkelijke insecten, vlinders, reptielen, amfibieën en kleine zoogdieren die graag in deze beschermde natuurlijke omgeving leven. Let goed op als u ze wilt zien…

Onze brochures via “Nizas”

 • Verblijf gids
  Om alles te weten te komen over vrijetijdsactiviteiten, wandelingen, havens, diensten en nuttige adressen.

  Adressenlijst

  Toeristisch Kantoor

  Bureau d’information
  20 place du 14 juillet
  34120 Pézenas
  Téléphone : 04 67 98 36 40
  Email

  Gemeentehuis

  2 Place du Griffe
  34320 Nizas
  Téléphone : 04 67 25 15 59
  www.nizas.eu
  Email