Bessan

Een heerlijke pauze in een eeuwenoud dorp

Dit dorp aan de oever van de Hérault eert de streekproducten: rosé-wijnen, olijven, druiven…
Geniet ervan!

Oppidum, romeinse villae, castrum… Eeen lange geschiedenis

Bessan heeft een rijk archeologisch verleden. De oppidum van La Monédière, ten zuiden van het huidige dorp, werd in de 7e eeuw voor Christus bewoond. Het begin van Bessan. Tijdens de Romeinse verovering verlieten de inwoners deze plek om zich in de villae te vestigen, de middelpunten van belangrijke agrarische domeinen. Aan het eind van de oudheid verzamelden ze allemaal op één plek en het huidige dorp ontstond.

In de middeleeuwen verplaatste het dorp zich een beetje naar het noorden om een versterkte castrum te vormen. Er werden muren, grachten en ophaalbruggen omheen gebouwd.

Maak een stop in het historisch centrum om het rijke verleden van Bessan te ontdekken. U ontdekt hier de mooie herenhuizen uit de 18e eeuw en de kerk Saint-Pierre, die in 1070 al werd genoemd en die een romaanse apsis uit de 12e en een altaarstuk uit de 17e eeuw bewaard. 

Verder lezen

Trots op de reputatie vab zijn rosé-wijn

De wijnhandel bestond al in de oudheid, met de Etrusken en de Grieken van Phocée, die hun wijn- of olieamforen kwamen uitwisselen tegen metalen uit het achterland.

Dit dorp is aan zijn land en zijn tradities gehecht. U kunt de best versierde huizen van de wijnboeren ontdekken, die lang de hoofdstraat staan. Deze weerspiegelen de bloeiende wijnbouw in de 19e eeuw.

Maak een stop in de coöperatieve wijnkelder van “Le Rosé de Bessan” en proef deze beroemde rosé van Bessan met een onvergelijkbare fruitige smaak. Er worden het hele jaar door proeverijen georganiseerd!

En er is een andere geliefde traditie in Bessan: de ezel! Dit dier is het embleem van de stad geworden en wordt omringd door een dubbele legende. De ezel is de maestro van het lokale feest van de Saint-Laurent (de zondag het dichtst bij 10 augustus), hij maakt dan een tocht door de straten onder het gejuich van de inwoners en wordt door de priester gezegend.

Zoom op

Zoom op de Croustade van Bessan, de Rosé van Bessan en de “Bessanais”

Deze drie specialiteiten, die door de broederschap van “Le Rosé et la Croustade de Bessan” worden gepromoot, zullen u doen watertanden.

Eerst de rosé… Het verhaal vertelt dat Me Jacomel de Cauvigny, die een wijngaard in Bessan had, voor het eerst het druivensap zonder de tros liet gisten. De familie die de Rosé van Bessan heeft gecreëerd heeft verschillende andere producten geïnspireerd onder de benaming “Vin de pays de Bessan”, met als visitekaartje de onvergelijkbare rosé.

 “Le Bessanais” heeft de rosé-familie uitgebreid: met een scheutje braamsiroop is deze frisse rosé heerlijk in de zomer.

Bij deze nectar is er niets lekkerder dan een stuk croustade. Deze taart met appel, druif of het beroemde notenmengsel, is DE specialiteit van het dorp sinds de 19e eeuw. Een heerlijke taart die u bij alle banketbakkers van Bessan kunt krijgen, een absolute must!

Onze suggestie

Een streek met allerlei smaken

De andere specialiteit van Bessan is de olijf. De Moulin du Mont-Ramus heeft 40 hectare olijfbomen en maakt er allerlei specialiteiten en schoonheidsproducten van. En tijdens de “Cueillette de Caillan” kan iedereen zijn eigen zonovergoten fruit en groente oogsten.

Onze brochures via “Bessan”

 • Verblijf gids
  Om alles te weten te komen over vrijetijdsactiviteiten, wandelingen, havens, diensten en nuttige adressen.

  Adressenlijst

  Toeristisch Kantoor

  Bureau d’information touristique
  20 place du 14 juillet
  34120 Pézenas
  Téléphone : 04 67 98 36 40
  Email

  Gemeentehuis

  Place de la Mairie
  34550 Bessan
  Téléphone : 04 67 00 81 81
  Email