Aumes

Het dorp dat de vallei van de Hérault domineert

Aan de voet van een oppidum, cultiveert Aumes het zoete leven tussen wijngaarden en garrigue.

Een natuurlijk uitkijkpunt, getuige vab een lange geschiedenis

De oppidum van Aumes staat op twee rotsachtige vlaktes, “le plateau des Mazes” in het oosten en “Lico Castel” in het noorden, en domineerde de vallei van de Hérault op een hoogte van 109 meter, van de 7e tot de 1e eeuw voor Christus.

De oppidum was één van de belangrijkste gemeentes van de vallei van de Hérault in het ijzeren tijdperk, dankzij de grootschalige import van Etruskische, Massaliète (uit Marseille) en Grieks-Italiaanse amforen en van antiek Grieks aardewerk, en wordt een belangrijke handelscentrum waar meerdere geldstukken zijn teruggevonden.

De wandeling aan de voet van de oppidum, in de geuren van tijm, lavendel, rozemarijn en amandelbloesem die deze hoogvlakte bedekken, wordt beloond door een mooi uitzicht van 180° op de vallei van de Hérault.

Verder lezen

Een uitstekend wandeldorp

In de 1e eeuw voor Christus wordt de bewoning in de hoogte verlaten om meerdere plekken op de laagvlaktes te betrekken. Zo is waarschijnlijk het huidige dorp ontstaan.

Middenin het dorp kunt u op het plein een drankje drinken op een terras en de romaanse kapel Notre-Dame van schelpkalksteen uit 1220 ontdekken, waar de mediatheek en een klein archeologisch museum van de oppidum in is gevestigd.

Geniet vlak naast de kerk Saint-Aubin, die in 1887 in een neo-gotische stijl is gebouwd, van de koelte van het tuintje van de oude pastorie.

Zoom op

Zoom op: het pad “Les pas du petit lièvre”

Via de rue des écoles waar wijnhuizen langs staan, komt u op het pad “Sentier du Pas du lièvre”: een klein afgebakend circuit. Duur: 1,5 uur lopen

Een legende vertelt dat de haas, die op “lo pas de la lèbre” liep de heuvels afkwam en tot aan de Hérault rende om zijn dorst te lessen… Langs het pad staan twaalf borden die de mediterrane flora uitleggen, drie oriëntatietafels… en evenveel panorama’s. Liefhebbers van de natuur en van mooie landschappen kunnen nog verder wandelen en de 12 km lange tocht van “Parrédaous” maken.

Suggestie

Het feest van de mountainbikers

Ieder jaar, begin december, wordt Aumes hoofdstad van de mountainbike. Dit parcours voor alle niveaus, ten bate van de Téléthon, biedt mooie routes over de paden tussen pijnbomen en garrigue. Alle sportliefhebbers van de regio zijn dan aanwezig.

Onze brochures via “Aumes”

 • Verblijf gids
  Om alles te weten te komen over vrijetijdsactiviteiten, wandelingen, havens, diensten en nuttige adressen.

  Adressenlijst

  Toeristisch Kantoor

  Bureau d’information
  20 place du 14 juillet
  34120 Pézenas
  Téléphone : 04 67 98 36 40
  Email

  Gemeentehuis

  4 Place de la Mairie
  34530 Aumes
  Téléphone : 04 67 90 73 84
  www.aumes.webnode.fr
  Email