Grau d’Agde, tussen haven en zee

Wilt u het hele jaar door proeven van de echte maritieme sfeer? Hier komen en gaan de vissersboten tussen de steigers, de visafslag, de scheepswerven … en de stranden natuurlijk! Ontdek Grau d’Agde, een charmant vissersdorp. De rustige en gezellige haven is zeker een bezoekje waard, gewoon voor een dag of een wat langere periode!

Een wandeling in Grau d’Agde

Dit traditionele vissersdorp ligt in de buurt van Agde, langs de Middellandse Zee, op de linkeroever van de rivier de Hérault. De sterke havenactiviteit van weleer is natuurlijk te verklaren door de geografische ligging. De delta, gelegen aan de monding van de Hérault, is ideaal gebleken voor het waarborgen van de veiligheid van commerciële bootankers en de ontwikkeling van de visserij.

Kies voor de kleine weg die langs de rivier slingert om Grau d’Agde te bereiken. Tip: geniet hier van een wandeling om de schoonheid van de omgeving te bewonderen. U kunt hier in alle veiligheid te voet of met de fiets op het fietspad genieten van een leuke tocht. Tijdens het zomerseizoen kunt u dankzij de ‘veermannen’ ook rechtstreeks naar Le Grau d’Agde vanuit La Tamarissière en natuurlijk omgekeerd.

Een typisch en bruisend dorp

De kleine vissershaven Grau d’Agde heeft zich het sterkst ontwikkeld in de eerste helft van de 20e eeuw. Het dorp heeft zijn evenwicht gevonden ergens tussen traditie en moderniteit. Het behoudt zijn authenticiteit en combineert zijn gewoonten en traditionele visserij-activiteiten met die van gastvrijheid en entertainment. Fête des pêcheurs, Fête de la mer, Fête du pointu … Het staat buiten kijf dat zeilers hier hun gasten weten te ontvangen! Dankzij de stranden, winkels, voorzieningen en dagelijkse markt in de zomer vindt u hier gemakkelijk wat u zoekt. Bovendien wordt u hier helemaal verleid door de kleurrijke en familiale sfeer.

Zoom op

Zoom op de Notre Dame de l’Agenouillade

Deze kapel werd in 1653 gebouwd op initiatief van Hendrik I van Montmorency, gouverneur van de Languedoc. De kapel werd gebouwd rond een rots die werd gemarkeerd door de afdruk van de Heilige Maagd Maria. Deze afdruk kunnen u binnen nog steeds ontdekken.

In de 5e eeuw zou de Maagd volgens de legende knielend en biddend verschenen zijn om de golven terug te duwen tijdens een storm die de hele regio dreigde te overspoelen. De sobere kapel, versierd met een lantaarn van de doden, maakt deel uit van het heiligdom van de Notre-Dame du Grau.

Suggestie

Het uitkijkpunt van de visafslag van Grau d’Agde

De eerste en enige plek aan de Middellandse Zee die gewijd is aan de ontdekking van deze nog onbekende sector. Hier wordt u ondergedompeld in het hart van de afslag, de vissersvloot, de installaties en het functioneren. Deze plek is het hele jaar door geopend, op afspraak voor groepen en voor individuele bezoekers.

Crédit photos : H. Comte